Ezeket látta már?

Drámai életmentés az M5-ösön: egy kamaszfiút élesztettek újra a szülei

autópálya

A fiú hányingerre panaszkodott, majd egyszer csak nem válaszolt az édesanyjának a hátsó ülésről.

Az OMSZ írt egy drámai gyerekmentésről, ami szerencsésen végződött a mentősöknek köszönhetően:

"Rémült szülők kérték ma reggel a mentők gyors segítségét ahhoz a 15 év körüli fiúhoz, aki az M5-ös autópályán lett rosszul az autóban, Inárcs közelében. A fiú hányingerre panaszkodott, majd egyszer csak nem válaszolt édesanyjának a hátsó ülésről.

A család azonnal félreállt, mentőt hívtak, majd rutinos mentésirányító bajtársunk instrukciói alapján megvizsgálták a gyermeket, aki már nem lélegzett, így a szülők, a pánik ellenére is rögtön megkezdték az újraélesztést.

A Központi Mentésirányítás azonnal több egységet riasztott, köztük a gyermekrohamkocsit is, akik perceken belül helyszínre értek és emelt szinten folytatták az életmentést. Az időben megkezdett mellkasi nyomások és az elszánt csapatmunka végül rövid időn belül sikerre vezetett és a fiút stabil állapotban szállíthatták kórházba bajtársaink. Mielőbbi felépülést kívánunk, a mentésben résztvevőknek gratulálunk!"

Olvasson tovább! Ez a magyar nő gyerekeknek készít lemosható tetoválásokat, amik megvédhetik őket

Mit tegyünk, ha valakinek leáll a szíve?

Azonnal meg kell kezdeni az újraélesztést! 30 mellkasi nyomást végzünk, majd jön 2 fújás az orrba vagy szájba. A befújást elhagyhatjuk, a lényeg a szív újraindítása a mellkas kompresszióval.

A műveletet addig végezzük, amíg meg nem érkezik a mentő. Egyszerűen hangzik? Kivitelezni azonban kevesen merik, ezért is történhet meg az, hogy évente 25 ezer infarktusos esetből 5500 halállal végződik.

Hol lehet megtanulni az újraélesztést?

A Magyar Kardiológusok Társasága által szervezett Szívünk Napja rendezvényen a résztvevők a helyes újraélesztést is megtanulhatták, de egy elsősegély tanfolyamon vagy a mentőszolgálat internetes videójából bárki elsajátíthatja. És egy igazi, szakmai tipp: ha bizonytalanok vagyunk, és egyedül végezzük az újraélesztést, dúdoljuk vagy kapcsoljuk be a Bee Gees-től a Stay in alive című slágert, ez ugyanis a mellkasnyomás tökéletes ritmusa.

1. Helyezze egymásra a két kezét.

2. Az alsó tenyerét tegye a mellkas közepére úgy, hogy az éle középre essen.

3. Nyomja le a mellkast kb. 5cm mélyre – percenként kb. százszor.

Forrás: OMSZ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához