Ezeket látta már?

Egy 55 éves férfi majdnem belefulladt a fehérvári strand medencéjébe

strand, vízbefulladás, székesfehérvár, újraélesztés

Az 55 éves fuldoklót az utolsó pillanatban sikerült kimenteni, és egy szabadnapos orvos kezdte meg az újraélesztést.

"Székesfehérváron kérték a mentők gyors segítségét ahhoz az 55 év körüli férfihez, aki egy helyi strandon merült víz alá. Több szemtanú is a segítségére sietett, azonnal mentőt hívtak, majd miután sikerült a fuldoklót partra szállítani, a tapasztalt mentésirányító instrukciói szerint megvizsgálták a férfit, aki már nem lélegzett. A helyszínen tartózkodott egy szabadnapos orvos is, aki rögtön megkezdte az újraélesztést, melyhez a strandon található félautomata defibrillátort is használta." - olvasható az Országos Mentőszolgálat közösségi oldalán. A posztból kiderül, hogy a mentők perceken belül a helyszínre érkeztek, és folytatták az életmentést, ami az időben megkezdett szakszerű mellkasi nyomásoknak köszönhetően rövid időn belül sikerre vezetett. A beteget végül stabil állapotban szállíthatták kórházba.

Másodlagos fulladás: nem a vízben történik, hanem a parton - olvasson tovább!

A fuldoklás jelei

A laikusok számára a vízbe fulladás gyakran nem felismerhető: úgy tűnhet, hogy az áldozat csak nyugodtan, pánik nélkül "úszkál", valójában azonban rendkívül közel áll ahhoz, hogy elmerüljön (ezért fordulhat elő, hogy egy zsúfolt medencében, másoktól néhány méterre is vízbe fulladhat valaki). A fuldoklás jelei közé tartozik:

  • a fej hátrafeszítése
  • a karok testre merőleges helyzete
  • a kezek lefelé irányuló, evező-lapátoló mozgása
  • a lábmozgás hiánya
  • Az áldozat szája rendkívül közel van a víz felszínéhez,
  • a szemek üvegesek és nem fókuszálnak
  • A légzés felgyorsul, kapkodóvá és felületessé válik.

Kik vannak a legnagyobb veszélyben?

Korosztálytól, nemtől, edzettségi szinttől függetlenül bárki vízbe fulladhat, sőt még az sem befolyásoló tényező, hogy tud-e valaki úszni, vagy sem. Sokkal gyakoribb, hogy (természetes vagy mesterséges) édesvízbe fullad bele valaki, mintsem a tengerbe vagy az óceánba. Azt sem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a mélyebb vízben nagyobb a vízbe fulladás esélye.

Természetesen, nagyobb veszélyben vannak az öt éven aluli kisgyermekek vagy azok, akik nem tudnak úszni. Az alkohol és a különböző tudatmódosító szerek is nagymértékben növelhetik a vízbe fulladás rizikóját.

Forrás: facebook.com/orszagosmentok