Ezeket látta már?

A gyerekkori kialvatlanság ártalmas!

2012.01.07. Módosítva: 2015.11.04.

A Colorado-Boulder Egyetem kutatói által készített tanulmány – amely a Journal of Sleep Research című szaklapban lesz olvasható - arra hívja fel a figyelmet, hogy a kisgyermekek napközbeni alvása jóval fontosabb, mint azt egyes szülők gondolnák, azok a totyogó korúak ugyanis, akiknek kimarad a napközbeni szunyókálás, örömtelenebbek, kevesebb érdeklődést mutatnak és nehezebben küzdenek meg bizonyos feladatokkal.

Az Egyetem docense, Monique LeBourgeois professzor, aki a kutatást is vezette, beszámolt róla, hogy a fenti tünetek már akár egy napi alváskimaradás esetén is jelentkezhetnek, sőt a fáradt gyerekek arckifejezései is megváltoznak: kevésbé pozitívan reagálnak az izgalmas, és jóval negatívabban a frusztráló helyzetekre. A professzor hangsúlyozta, hogy az elegendő alvás épp olyan fontos egy kisgyerek életében, mint a kiegyensúlyozott táplálkozás.

A gyerekkori kialvatlanság ártalmas!

A vizsgálat során a szakemberek kamerával rögzítették a gyerekek arckifejezéseit, miközben korosztályuknak való kirakósokat kellett összerakniuk, melyek közül az egyiknek minden darabja megvolt, a másikba azonban oda nem illő darabokat is kevertek.

A kísérlet során kiderült, hogy a kialvatlan gyerekek 34 százalékkal kevesebb pozitív érzelmet mutattak a sikeresen kirakható puzzle összeállítása során, és 31 százalékkal több negatív érzelmet a megoldhatatlan kirakóssal való szembesülés során. Emellett a zavarodottság érzése is 39 százalékkal alacsonyabb volt ezeknél a gyerekeknél a második kirakós megoldása közben, ami pedig a kipihent gyerekeket arra ösztönözte, hogy kérjenek segítséget valakitől a feladathoz.

LeBourgeois hangsúlyozta, hogy a kialvatlanság később mind az óvodai vagy iskolai, mind a családi életre negatív hatással lehet, hiszen egy fáradt gyerek nem tud megfelelő módon teljesíteni, nem képes együttműködni sem a társaival, sem a nevelőivel, sem a szüleivel, negatív viselkedése pedig környezetéből is negatív reakciókat fog kiváltani.

Forrás: Medipress