Ezeket látta már?

A szoptatás megóvhat egyes allergiák ellen?

Amennyiben az atópiás betegségekre (pl. ekcéma, asztma, ételallergiák) különösen hajlamos csecsemők legalább négy hónapos korukig csak anyatejet kapnak, vagy tehéntejmentes tápszert, akkor később alakulnak ki ezek a betegségek, vagy egyáltalán nem is jelentkeznek a tünetek.

A Pediatrics januári számában megjelenő cikk a fenti végső következtetést vonja le. "Alapjában valószínűleg mindegy, mit esznek a várandós és szoptató kismamák" - állítja Dr. Frank Greer a Wisconsin Egyetem gyermekgyógyász professzora, a cikk egyik szerzője.

A szoptatás megóvhat egyes allergiák ellen?

Az atópiás megbetegedések megelőzésére az a legjobb, ha az arra hajlamos gyermek az első négy hónapban csak anyatejet kap, vagy tehéntejmentes tápszert. Így megelőzhető vagy késleltethető némelyik atópiás betegség, különösen az ekcéma kialakulása. A szilárd ételek bevezetésének időpontja és módszere semmilyen jelentőséggel nem bír a megelőzés szempontjából.

A kutatók azt remélték, hogy a kismamák és csecsemők étrendje ill. a szoptatás fontos faktor lehet a betegek számának csökkentésében, de a feltételezés sajnos csak az ekcéma esetében vált be. A szoptatással a betegek aránya egyharmaddal esett vissza. A gyermekkori asztma és az ételallergiák esetében azonban nem mutattak ki összefüggést. Mindegyik betegség ugrásszerűen emelkedett az elmúlt évtizedekben. A genetikai adottságok mellett a környezeti tényezők, mint pl. az étrend is fontos szerepet játszanak.

Az új jelentés a terhesség alatti táplálkozással, a szoptatással és az első életévvel kapcsolatos különböző bizonyítékokat vette át.A kép nagyon komplex. Még nem bizonyítottuk a szoptatás hatékonyságát. Talán több, átfogóbb tanulmányra lenne szükség, ill. a gyermekek hosszabb távú nyomon követésére.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához