Ezeket látta már?

Az anyatej nem véd az ekcéma ellen?

2011.09.13. Módosítva: 2015.11.04.

Az sem védi meg a kisbabákat az ekcéma kialakulásának kockázatától, ha négy hónapig vagy annál hosszabb ideig kizárólag anyatejjel táplálják őket.

Bár több szervezet, köztük az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is azt ajánlja az édesanyáknak, hogy a csecsemőket hat hónapos korukig kizárólag anyatejjel táplálják, nem sok ismeret állt rendelkezésre, hogy a szoptatás valóban megvédi-e a kicsiket az ekcéma kialakulásának a kockázatától.

Az anyatej nem véd az ekcéma ellen?

A King's Egyetem London kutatói 51 119 nyolc és tizenkét év közötti gyermeket vizsgáltak meg összesen 21 országban, Ázsiában, Afrikában, Európában és Latin-Amerikában. A kutatásból kiderült, hogy azoknál, akiket édesanyjuk négy- vagy annál több hónapig szoptatott, ugyanannyira voltak hajlamosak az ekcéma kialakulására, mint azok, akiket kevesebb ideig tápláltak anyatejjel.

A hosszabb szoptatás ugyan nem csökkenti az ekcéma kialakulásnak a kockázatát, a kutatók mégis hangsúlyozták, hogy az anyatejes táplálásnak számos egyéb egészségügyi előnye is van a csecsemőkre nézve. "Széles körben elfogadott, hogy az anyatej a legfontosabb és legmegfelelőbb táplálék a kisbabáknak. Különösen a fejlődő országokban fontos azt szem előtt tartani, hogy a szoptatás - a tápszerekkel összehasonlítva -, csökkenti a gyomor-és bélrendszeri fertőzések kialakulásának kockázatát. Ezt a tanulmányunk sem cáfolta " - mondta el Dr. Carsten Flohr, az egyetem sajtóközleményében.

Forrás: Medipress