Ezeket látta már?

Csökkenthető-e a koraszülések száma?

Megfelelő lépésekkel némileg csökkenthető a koraszülések száma? Nemzetközi orvoscsoportok szerint valamelyest csökkenthető az idő előtt megszülető babák száma, jóllehet az orvostudomány még mindig nagyon keveset tud arról, hogy mi váltja ki a koraszüléseket, és azok miként előzhetők meg.

"Megdöbbentő, de jelenleg csak nagyon csekély mértékben mérsékelhető a koraszülések száma" - hangsúlyozták az Egészségügyi Világszervezet (WHO), a Save the Children, az amerikai Országos Egészségügyi Intézet (NIH) és egyéb, a témával foglalkozó csoportok szakértői a The Lancet című folyóiratban csütörtökön megjelent jelentésükben.

Csökkenthető-e a koraszülések száma?

Felhívták a figyelmet arra, hogy alig néhány bevált eszköz áll rendelkezésre az arány javítására, ám ha az Egyesült Államok és a többi fejlett ország hatékonyabban élne velük, évente összesen 58 ezer kisbabát lehetne megóvni attól, hogy idő előtt szülessen meg.

Globálisan 15 millió koraszülött látja meg évente a napvilágot, a legnagyobb részük Afrikában és Ázsia egyes területein, ahol a törékeny újszülöttek egészségügyi ellátásának javítására helyezik a hangsúlyt. Évente több mint egymillió koraszülött hal meg, főleg a fejlődő országokban, a túlélőknél pedig számolni kell az életre szóló egészségkárosodással.

A gazdagabb országokban viszont, ahol a fejlettebb orvosi ellátásnak köszönhetően a koraszülöttek többsége életben marad, az idő előtti születések megelőzése a legfontosabb feladat. Ezekben az országokban nagyjából minden tizedik csecsemő koraszülött, az Egyesült Államokban minden nyolcadik.

A szakértői csoport úgy véli, hogy a leggazdagabb országokban a koraszülések számának öt százalékos csökkenése érhető el 2015-re, ha következetesen alkalmazzák a rendelkezésre álló eszközöket. Ez ugyan

nem nevezhető komoly előrelépésnek, de a számok nyelvére fordítva mégis évi hárommilliárd dollárnyi megtakarítható összeget jelentene egyebek között az egészségügyi kiadások terén.

A leglényegesebb üzenetként a szakértők azt fogalmazták meg, hogy itt az idő olyan nagyszabású tudományos erőfeszítések megtételére, amelyeknek köszönhetően végre ki tudnák deríteni a koraszülések okát, és jobb módokat találhatnának a megelőzésükre.

A jelentés ajánlásai szerint a többi között teljesen szakítani kellene azzal a gyakorlattal, hogy a szülést jóval idő előtt megindítják, illetve a szükségesnél korábban segítik világra császármetszéssel az újszülöttet. Emellett segíteni kellene a nőknek a dohányzásról való leszokásban: a statisztikák szerint az Egyesült

Államokban az állapotos nők 23 százaléka dohányzik, Spanyolországban 30 százalékos, Kanadában pedig tíz százalékos ez az arány.

A szakértők javasolták még progeszteron hormoninjekciók beadását a koraszülés tekintetében magas kockázatú nőknél, továbbá a rövid méhnyakú terheseknél a méhszáj összeöltését, a mesterséges megtermékenyítésnél pedig több helyett csupán egyetlen embrió beültetését.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához