Ezeket látta már?

D-vitamin-pótlás kismamáknál: ennek a betegségnek az esélyét csökkentheti a babánál

Bármilyen rendellenességet tapasztal a kismama, forduljon orvoshoz

A kismamáknak ezért is fontos, hogy megfelelően pótolják a D-vitamint a terheség alatt.

Az atópia, vagy atópiás ekcéma egy olyan bőrbetegség, mely sajnos a világon a gyerekek mintegy 20%-át érinti. Létrejöttében a genetikai hajlam hatalmas szerepet játszik, ugyanakkor egy friss kutatás rámutatott arra, hogy a kismama soka tehet ez ellen a kór ellen még a szülés előtt! A témában dr. Angyal Géza van a ratkotunde.hu segítségére.

Atópiás ekcéma

A betegség egy gyulladással járó krónikus kór, melynél a bőr áteresztő képessége nem tökéletes, és az immunrendszer kiegyensúlyozatlanul működik. A betegségben szenvedőknél kevesebb a bőr egyik fehérjéje, a filagrin, illetve hiányoznak a bőrfelszínen természetesen megtalálható lipidek, melyek feladata a bőr védelme az olyan irritáló anyagok ellen, mint a pollenek, a por, vagy akár a bőrtápláló készítmények néhány összetevője.

A betegség jellemzően 3 hónapos kor után jelentkezik, majd szervezettől függően néhány hónapig, akár pár évig is jelen lehet. Ritkán a betegség felnőttkorban is megmaradhat, de jellemzően 5 éves kor előtt magától megszűnik. Addig azonban a bőr kiszárad, berepedezik, fájdalmas és viszket, arról nem is beszélve, hogy ilyenkor a fertőzések kialakulásának esélye is megnő.

D-vitamin-pótlás: friss kutatási eredmények

A Southamptoni Egyetem kutatóinak A British Journal of Dermatology című folyóiratban megjelent kutatása rámutatott arra, hogy kisebb az atópiás ekcéma kialakulásának esélye azoknál a csecsemőknél, akiknek édesanyja a terhesség 14. hetétől rendszeresen D-vitamin-pótlást kapott. A hatás különösen akkor volt jelentős, ha a kicsit több, mint 1 hónapig szoptatta is az anyja. A D-vitamin-pótlás mennyisége a kísérletben 1000 NE volt. Az is érthető, hogy a jó eredményhez a szoptatás is hozzájárult, hiszen a szoptatás ideje alatt bevitt D-vitamin az anyatejen keresztül a kicsit is táplálja.

A kutatási eredmények azért is kiemelten fontosak, mert ez a betegség jelenleg is minden hatodik, 1-5 éves gyermek életében jelen van, ráadásul ez a szám sajnos emelkedő tendenciát mutat.

D-vitamin pótlása: ezekre érdemes figyelni

Szerencsére az utóbbi években a D-vitamin kezdi elfoglalni a számára kijáró megkülönböztetett helyet – mondja dr. Angyal Géza. Ez az anyag ugyanis nem vitamin, hanem egy hormon, melyet ráadásul a szervezet a kor előrehaladtával egyre kisebb mennyiségben állít elő, ezen felül termelését számtalan tényező negatívan befolyásolja. Ma már tudjuk, hogy dacára a nyári napsütésnek, ebből az anyagból ilyenkor is pótlásra szorul a magyar lakkoság túlnyomó többsége, ez pedig fokozottan igaz abban az esetben, ha várandósság is növeli a tápanyagigényeket.

A D-vitamin pótlására tökéletes megoldás lehet egy jó várandóvitamin. Ehhez az kell, hogy a D-vitamint D3-vitamin formájában tartalmazza, ebben a formában a legjobb az anyag hasznosulása. Ezt, vagyis a hasznosulását tovább lehet fokozni azzal, ha a megfelelő anyagokkal egyszerre juttatjuk be a szervezetbe. Ezek pedig többek közt a magnézium, a kalcium, vagy éppen a B-vitaminok.

A kielégítő D-vitamin pótlás tehát a legjobban akkor valósulhat meg, ha a kiválasztott készítmény komplex. Emellett fontos, hogy a bevitt anyagok zöme szerves kötési formában legyen jelen. Ahogyan a D-vitamin esetében a D3 forma, úgy a legtöbb anyagnak a szerves kötések (-citárt; -glükonát) jelentősen javítják az anyag hasznosulását - ez akár 80%-os javulást is jelent! Várandósvitamin esetében pedig kiemelt jelentőségű, hogy a készítmény képes legyen az eltérő trimeszterek eltérő tápanyagszükségleteit kielégíteni - ehhez a megfelelő tagoltság lehet a kulcs.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: ratkotunde.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához