Ezeket látta már?

Egészségügyi Világnap - és a családtervezés

2011.04.08. Módosítva: 2015.11.04.

április 7-én az ENSZ szakosított intézményeként megkezdte működését az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Erre az eseményre emlékezünk az EGÉSZSÉGÜGYI VILÁGNAP kapcsán. A világszervezet célja a nemzetközi egészségügyi munka irányítása és összehangolása.

Az egészségügyi világnap arra emlékeztet minket, hogy a globális egészségügy előmozdítása mindannyiunk feladata és érdeke. A fejlődő világban 120 millió pár él, akinek sem tudása, sem hozzáférése nincs a családtervezési és reproduktív egészségügyi szolgáltatásokhoz.

Egészségügyi Világnap - és a családtervezés

A családtervezés nők és gyermekek millióinak életét menti meg, évi több mint 2 millió gyermek halálát megakadályozza. Védőhálót képez anyák és gyermekeik köré, hiszen lehetővé teszi a szülések közti egészséges távolságot, megakadályozza a HIV/AIDS terjedését, csökkenti a kis súllyal született babák számát, lehetővé teszi a hosszabb szoptatást, megakadályozza a nem tervezett várandósságot és abortuszt, csökkenti a szülések közben és a gyermekágy ideje alatti halálesetek számát, így kevesebb csecsemő és gyermek marad anya nélkül és kevesebb gyermek marad rosszul gondozott.

A családtervezés segít kialakítani az egészséges családméretet, ez hatással van a családok jólétére, a jobb gazdálkodásra és a természeti erőforrások megőrzésére is.

Több mint 11 millió 5 éven aluli gyermek hal meg minden évben, pedig könnyen megelőzhető lenne mindez. Becslések szerint a halálesetek 25%-a megakadályozható lenne a családtervezéssel. A HIV/AIDS fertőzések nagy mértékben a nőket és gyermekeket érinti a szegény országokban. Több mint 200 millió nő nem fér hozzá a modern családtervezési eszközökhöz és a nap minden percében meghal egy nő a várandósság vagy szülés következtében. Amikor egy anya meghal, gyermekei is nagyobb valószínűséggel halnak meg. A csecsemők 90%-a nem éri meg az 1 éves kort, akiknek édesanyja szülés közben meghalt.

Az ENSZ 5. Millenniumi Fejlesztési Célja (javuljon az anyai és a reproduktív egészségügyi ellátás; mindenki számára legyenek elérhetőek a családtervezési lehetőségek) alapvető a szegénység felszámolásához és a globális egészségügy javításához.

Bővebb információ: www.anyaknapja.hu

Kiadó: BOCS Alapítvány

Forrás: EgészségKalauz