Ezeket látta már?

...és mi van a pelusban?

2011.09.12. Módosítva: 2015.11.04.

A kisbabák széklete sok mindent elárul az emésztésükről. Bereczki Ágnes csecsemő- és gyermek szakápoló segített eligazodni abban, hogy minek kell lenni a pelusban.

Egy kisbaba életéhez - eleinte főleg szüleiéhez - szorosan hozzá tartozik a széklet milyenségének kérdése. A kisbabák széklete ugyanis sok mindent elárul az emésztésükről, arról, hogy milyen hatással volt az adott táplálék a babákra. Bereczki Ágnes csecsemő- és gyermek szakápoló segít eligazodni a teli batyuk kérdésében.

...és mi van a pelusban?

Mit kell látnunk?

Egy újszülött széklete, aki anyatejjel táplálnak halványsárga színű és pasztaszerű. Apróbb eltérések persze akadhatnak, de ha megváltozik a szín, állag, szak akkor kell elgondolkodni, hogy mi is történt. Változás állhat be, ha az anyuka másképp táplálkozik, esetleg, ha túletetjük a csecsemőt. Ha túl sok táplálékot kap a kicsi szervezetet nem tudja feldolgozni és széklete túrós állagú lehet.

A tápszeres táplálás miatt termelődött széklet teljesen más. Ilyenkor inkább szürkéssárgás színnel és szárazabb állaggal találkozhatunk. Ha egy anyatejjel táplált csecsemőnek nincs minden nap széklete nem kell aggódni, mert az azt jelenti, hogy mindent feldolgoz a szervezete.

Tápszeres táplálás esetén törekedni kell arra, hogy minden nap legyen széklet. Ezt a tápszer milyenségével lehet megoldani. Amikor egy tápszer nem megfelelően van beállítva hígabb lesz a csecsemő székelte. Ilyenkor el kell kezdeni keresgélni és a babának megfelelő fajta tápszert kell használni.

A hozzátáplálás mindent megváltoztat?

A hozzátápláláskor - mikor kezdünk átállni a normál pépesített ételekre - előfordulhat, hogy a baba székletében egy az egyben viszont látjuk a megevett ételt. Ez azt jelent, hogy a szervezete nem készült még fel a másfajta emésztésre. Ekkor kicsit várni kell még és később újra próbálkozni.

Gond akkor van, ha vizes, bűzös kellemetlen széklet ürül ki, akár naponta többször is a babából, mert ez a fertőzésnek a jele. Ez a későbbiekben - óvodás korban - is így van. Amikor a gyermek már teljesen átállta a normál ételek fogyasztására olyan székletet kell produkálnia, mint egy felnőtt embernek, adott esetben, mint a szüleinek, hiszen ugyan azt az ételt eszik. Egy nagyobbacska gyermeknek is naponta, más naponta kell széklete legyen.

Forrás: Napidoktor