Mindenki ezt nézi most!

Szponzorált tartalom

Ezért figyeljünk oda a menzeszünkre, ha babát szeretnénk!

/Kép: Shutterstock

Ha nőként a gyermekvállalás mellett döntünk, más szemmel kezdjük el nézni testünk működését, jobban odafigyelünk arra, hogy minden rendben van-e a menzeszünkkel. Lehet, hogy észreveszünk olyan jeleket is, amelyek korábban nem tűntek fel nekünk.

Milyen a normális havi ciklus?

Amíg a menstruációnk rendszeresen jelentkezik és utána nem telik el túl hosszú idő, illetve túl hamar sem jelentkezik a következő vérzés, akkor nem kell semmi problémára gondolnunk. A szakemberek szerint olyankor érdemes orvoshoz fordulnunk, ha 21 napnál gyakoribb, vagy 35 napnál ritkább a menstruációnk, és ezt gyakran tapasztaljuk. Ha túl hosszú idő telik el két menstruáció között, akkor előfordulhat, hogy sem a tüszőérés, sem a tüszőrepedés nem szabályos, ez pedig nem jelent jót a gyermekvállalás szempontjából.

Ha pedig túl rövid idő telik el két alkalom között, a túl nagy vérvesztés miatt akár vérszegénység is kialakulhat. Az eltéréseket okozhatja gyulladásos betegség, hormonzavar, esetleg életmódbeli problémák.

Az „anyasági hormon” is akadályozhatja a teherbeesést

Ha rendszertelen a ciklusunk és babát szeretnénk, érdemes orvossal kivizsgáltatni magunkat, mert a háttérben meghúzódó problémák akadályozhatják a teherbeesést. Magyarországon sajnos minden ötödik párnak gondot okoz a megtermékenyülés, és ezért az esetek felében valamilyen nőgyógyászati probléma a felelős. Elképzelhető az is, hogy a teherbeesést a túl magas prolaktinszint akadályozza. A prolaktin a menstruációs ciklust szabályozó hormonok egyike. „Anyasági hormonnak” is nevezik, mert a legfontosabb feladata szülés után a tejelválasztás beindítása és fenntartása. Más esetekben azonban nem jó, ha megemelkedik, és túl magas lesz a prolaktinszint, ez ugyanis éppen az anyává válást, a teherbeesést akadályozhatja meg. A prolaktin szintje olyan külső tényezőktől is megemelkedhet, mint például a túlzásba vitt sportolás, a fehérjében gazdag táplálkozás, valamilyen sebészeti beavatkozás vagy a stressz. A prolaktin hormon vérplazmában kimutatható mennyisége nőknél 25 mikrogramm/liter felett tekinthető kórosnak.

Létezik hormonmentes segítség

Ha a magas prolaktinszint akadályozza a teherbeesést, létezik hormonmentes segítség is. A barátcserjét már az ókorban és a középkorban is használták női bajok kezelésére. Hatóanyagai pozitívan befolyásolják a női hormonális szabályozórendszer működését.

Forrás: egeszsegkalauz.hu