Hirdetés

Beszéljünk a vérzészavarról őszintén (x)

#pms #vérzészavar #mensturáció #premenstruációs szindróma
2020.09.10.

Egy nő életét általában 40 éven keresztül meghatározza a menstruációja, és ezalatt számtalan változást tapasztalhat a vérzésével kapcsolatban. Most arra keressük a választ, hogy mi számít normális vérzésnek és mi nem.

Milyen a normális menstruációs ciklus?

A nagykönyv szerint a menstruációs ciklus 28 napig tart, de ha 21, illetve 35 naponként jön meg a menzesz, akkor sem kell kétségbe esnünk, mert az ilyen periódus is normálisnak tekinthető. Pubertáskorban és a menopauzához közeledve a hosszabb szünetek sem adnak feltétlenül okot az aggodalomra. Ám a kettő közötti időszakban az a jó, ha a vérzésünk rendszeres, ami azt jelenti, hogy minden hónapban nagyjából ugyanannyi ideig tart, és két menstruáció között is mindig körülbelül ugyanannyi idő telik el. A vérzés hossza átlagosan 5 nap, de a 2-3 napos és az 1 hetes időtartam is rendben van. Csak akkor gondoljunk bajra, ha ez a periódus hónapról hónapra változik.

Mennyi vér távozik a menzesz alatt?

Egy menzesz alatt általában nagyjából 30-50 milliliter vér távozik, ami pár evőkanálnyi mennyiségnek felel meg. Ahogy a vérzés hossza, úgy a vér mennyisége is egyénenként eltérő. Egyes nők erősebb, nagyobb mennyiségű vérzést tapasztalnak, mások pedig kevesebbet. A vérzés akkor számít abnormálisnak, ha a szokásostól eltérő. A menstruáció első 1-2 napján rendszerint erősebb a vérzés, és élénkpiros színű. Később, a vérzés gyengülésekor rózsaszínessé vagy barnássá válik.

Mikor gyanakodjunk cikluszavarra?

Akkor kell valamilyen problémára gyanakodnunk, ha a két vérzés közötti időszak lerövidül, vagy túl hosszúra nyúlik, esetleg össze-vissza kezdünk el menstruálni. Gond lehet akkor is, ha a vérzés szabályos, ám 7 napnál tovább tart. Bajt jelezhet a szokatlanul fájdalmas, vagy a megszokottnál erősebb görcsökkel járó menstruáció is. Ha bármilyen vérzészavart tapasztalunk, menjünk el nőgyógyászhoz, mert betegség is állhat a háttérben. Ám igen gyakori, hogy a menstruációs zavarok mögött sokkal egyszerűbb okok húzódnak meg. Problémákat okozhat az erőteljes fizikai aktivitás, a stresszes életmód, vagy a helytelen táplálkozás.

Létezik hormonmentes segítség

A vérzészavarra létezik hormonmentes segítség, a barátcserje-tartalmú Premens tabletta.

Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer Forrás: EgészségKalauz

A Premens recept nélkül kapható a patikában, nem kell orvossal felíratni. Hatóanyaga a barátcserje kivonata. Ezt a gyógynövényt már az ókorban és a középkorban is használtak, és ma már bizonyított, hogy pozitívan hat a női hormonális szabályozórendszer működésére. A Premens tabletta hasznos segítséget nyújthat a cikluszavar rendezéséhez, de türelmesnek kell lenni, és érdemes legalább három hónapon át szedni, hogy a kívánt hatást elérjük.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Forrás: egeszsegkalauz.hu