Ezeket látta már?

Ezért veszélyes, amikor krónikus betegségekkel válik anyává egy nő

krónikus betegség, terhesség, várandósság, terhesvitamin, D-vitamin

Természetesen krónikus betegséggel is lehet terhes, de ekkor több dologra is figyelni kell!

Az orvostudománynak hála mára nagyon sok olyan esetben is megtapasztalhatják a nők az anyaság érzését, amire néhány évtizeddel ezelőtt esélyük sem lett volna. Ide sorolhatóak azok a krónikus betegségek is, melyekkel csak akkor lehet együtt élni, ha az ember rendszeresen csillapítja a fájdalmát. De ennek megvannak a komoly hátrányai is, várandóssági szempontból mindenképpen!

A témában dr. Angyal Géza szülész - nőgyógyász van a ratkotunde.hu segítségére.

Tegyünk ellene, ha fáj

Hatalmas szerencsékre nem csak az orvostudomány, hanem a gyógyszerészet is öles léptekkel fejlődik, így a fájdalom mára többnyire olyan jelenséggé lényegült, melyet nem kell elfogadnunk. Még a szülés okozta elképesztő fájdalmakat is lehet csillapítani, sőt, szinte minden fájdalomra létezik ma már pirula.

Ez önmagában igazából jó dolog, de számolni kell azzal is, hogy a fájdalomcsillapításnak is megvannak a maga hátulütői. Sajnos mára több tanulmány is igazolta, hogy a fájdalomcsillapítók az ovuláció ellenségei. Rendszeres szedésük esetén az ovuláció igen sok esetben egyszerűen elmarad.

Ovuláció nélkül?

Igen, jól sejti, ha nincs ovuláció, akkor a megtermékenyülés lehetősége technikailag nullára csökken. Ez azt jelenti, hogy krónikus betegséggel - pláne fájdalomcsillapítókkal - a várandósság kialakulásának esélye igen minimális lehet, ha nem teszünk érte - mondja dr. Angyal Géza.

Hogy ehhez mire van szükség? Mindenképpen az orvosunk segítségére, aki a gyógyszerészetre támaszkodva tehet igen sokat a vágyott család létrejöttéért. De itt nem áll meg a dolog, hiszen nekünk is érdemes lépni.

Az, hogy lehetővé válik a megtermékenyülés, nagyon jó dolog, de minden szervezet igényli a támogatást. Ez különösen igaz egy olyan szervezet esetében, melynél a fájdalom, annak csillapítása és valamilyen hiba a működésben is állandóan jelen van. A terhesség kialakulása ugyanis csak egy dolog, a kihordás azonban ettől még sajnos messze nem biztosított.

Teherbe esés, és kihordás

A terhesség kialakulásához is, de főleg annak kihordásához elképesztő mennyiségű tápanyagra van szüksége a szervezetnek, hiszen egy másik, külön álló életet kell létrehoznia. A baba pedig a fejlődéséhez szükséges minden tápanyagot az édesanyjától nyeri. Ha az anya szervezet nem tud kellő mennyiséget adni, akkor sajnos a vetélés és koraszülés kockázata is jelentősen megnő.

Koronavírus oltás: ezt kell tudnia, ha krónikus beteg, és jelentkezett

A tápanyagpótlás értelemszerűen étkezéssel kell, hogy történjen, de ez sajnos sokszor már nem elég, így a szakemberek zöme is várandósvitamint javasol. De melyiket? Hiszen van belőlük dögivel, győzzünk csak választani!

Az eligazodásban három szempont segíthet:

  • Kiemelten fontos a hasznosulás, vagyis nem elég bevinni az anyagokat a szervezetbe, azoknak fel is kell szívódnia. Ebben segít az, ha szerves kötéssel vannak jelen az anyagok (-citrát; -glükonát), hiszen így azok hasznosulása akár 80%-kal is jobb!
  • A komplexitás is fontos, hiszen ez is elősegíti a hasznosulást. A kalcium D-vitamin és C-vitamin jelenlétében hasznosul jobban, a magnéziumnak pedig B-vitaminokra és E-vitaminra is szüksége van ehhez, stb.
  • A megfelelő tagoltság a baba fejlődése miatt fontos. A terhesség három trimesztere, három fejlődési szakasza ugyanis nem azonos tápanyagigényekkel rendelkezik, és ezt a várandósvitaminnak mindenképpen szem előtt kell tartania!
Forrás: ratkotunde.hu