Ezeket látta már?

Gondoskodó anyák - egészségesebb gyermekek!

2012.01.27. Módosítva: 2015.11.04.

Aki megpuszilja a játszótéri sérülését mutató gyermekét és este énekkel vagy mesével altatja el, megadja neki az esélyt, hogy felnőttként egészséges életet élhessen - derült ki egy új tanulmányból.

A Psychological Science című lapban megjelent tanulmány szerzői, Margie Lachman és Gregory Miller szerint az alacsony társadalmi helyzetben lévő családok gyermekei felnőttként gyakrabban küzdenek krónikus betegségekkel, és rövidebb ideig is élnek. Kíváncsiak voltak arra, hogy a gyengéd szülői háttér csillapíthatja-e ezeket a hátrányokat.

Gondoskodó anyák - egészségesebb gyermekek!

"A szakirodalom bőségesen tájékoztat bennünket arról, hogy az alacsonyabb társadalmi rétegek tagjai az átlagnépességnél rosszabb egészségi állapottól szenvednek. Meggyőződésünk azonban, hogy sok ehhez vezető tényezőt meg lehetne változtatni" – vélekedett Lachman.

Elsőként mindenkinek a pénz és az elérhető egészségügyi ellátás jutna eszébe, ám ezek nem játszanak túl jelentős szerepet a témában. Ennél fontosabb például az oktatás: a felsőfokú végzettséggel rendelkezők jobb lelki és fizikai egészségnek örvendenek, és a kognitív funkcióik is aktívabban működnek.

A gyerekkori környezet szintén meghatározó az olyan évtizedekkel később megjelenő betegségek, mint a szív- és érrendszeri problémák vagy a diabétesz kialakulásában.

A vizsgálatba 1205 önkéntest vontak be, akiket egy éjszakán át tartó kórházi megfigyelésre küldtek. Azt vizsgálták, van-e a szív- és érrendszeri megbetegedést, a kettes típusú diabéteszt és a stroke-ot előrejelző emésztési rendellenességük. Lachman szerint a stresszes gyerekkor megnöveli e probléma kialakulásának valószínűségét, mivel az ekkor átélt szorongás középkorban vált ki reakciót szervezetből.

A gyengéd anyai magatartás tehát a felnőttkori egészséget alapozza meg. A kísérletbe bevont emberek sorsát több mint egy évtizedig kísérték figyelemmel. Olyan dolgokra kérdeztek rá a korai anya-gyerek viszonnyal kapcsolatban, hogy például az édesanya mennyire értette meg gyermeke problémáit.

"Szeretnénk támogatni a sérülékeny, nem megfelelően működő családokat. Megtanítani a szülőket a gyermekeikkel való helyes bánásmódra, a feszültség levezetésére, és az olyan dolgokra is, mint az egészséges táplálkozás vagy a sport, ugyanis ezekkel is sokat tehetünk a későbbi kiegyensúlyozott életért" – nyilatkozta Lachman.

A kutatók a generációs különbségekre is felhívták a figyelmet. A mai középkorúak jellemzően olyan családokban nőttek fel, ahol az apák nem nagyon vették ki a részüket a gyereknevelésből. Ők maguk már sokkal több törődést adnak a saját gyermekeiknek, így egészen más szülői mintát közvetítenek feléjük.

Forrás: Medipress