Ezeket látta már?

Ilyen hatással van a beszéd a babák agyára

gyerek, baba, beszéd, fejlődés

Az első 2,5 év meghatározó a legújabb kutatások szerint.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt egy kutatásról, ami szerint, ha sokat beszélnek a babákhoz és a kisgyermekekhez élet első 2,5 évében, az segíti agyuk fejlődését:

"A Kelet-Angliai Egyetem új kutatása szerint a kisgyermekekkel való beszélgetés segít formálni fejlődő agyat. A kutatók több ezer órányi nyelvi adatot rögzítettek kis felvevőkészüléket viselő csecsemőktől és kisgyermekektől. MRI-vizsgálatokat is végeztek agyuk szerkezetének tanulmányozására, különös tekintettel a mielin nevű anyagra.

Azt találták, hogy azoknak a két és fél éves gyerekeknek, akik mindennapi környezetükben többet hallottak beszédet, több mielin van az agyuk nyelvvel kapcsolatos területein. A kutatók szerint ez valószínűleg támogatja a kifinomultabb nyelvi feldolgozást.

Tudjuk, hogy a gyerekek agya nagyon gyorsan fejlődik életük első két évében; kétéves korukra az agy térfogata körülbelül 80 százaléka a felnőtt agyának. A mielin fehérjékből és zsírokból áll, és szigetelő réteget képez az agy idegei körül. Hatékonyabbá teszi az agyi jelek továbbítását.

A kutatók 163 csecsemő és kisgyermek adatait tanulmányozták, akik három napon keresztül napi 16 órán keresztül hordtak kisméretű rögzítőeszközt. Ezek az eszközök összesen 6208 órányi nyelvi adatot rögzítettek – beleértve a felnőttek beszédét és a gyerekek által kimondott szavakat.

Az agy szerkezetének mérése során a kutatók megvárták, amíg a csecsemők elalszanak, majd óvatosan egy MRI-szkennerbe helyezték őket, hogy megmérjék az agy mielintjét, amíg a gyermek aludt."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Lombikprogram: ennyire fontos a D-vitamin pótlása

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#gyerektervezés

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához