Gyermekáldás - és a hízás

#életmód #elhízás #gyermeknevelés
2011.10.18. Módosítva: 2015.11.04.

Hizlal a gyerek? A Social Science and Medicine című lapban megjelent tanulmány szerint, melyet az austin-i Texas Egyetem kutatói készítettek, a szülővé válásnak a vele járó örömök mellett egy nagy hátulütője is van, mégpedig, hogy hizlal.

A pontos megfogalmazás így szól: "Azok a felnőttek, akiknek vannak gyerekeik, az idők során jóval több súlyt szednek fel, mint azok, akiknek nincs." Vagyis, a gyerekesek, mire középkorúakká válnak, nagyobb valószínűséggel híznak el gyerektelen kortársaiknál, ráadásul az idős szülők esetében a helyzet még rosszabb, mint a fiatalokéban, és a súlynövekedés nagyobb mértékben érinti azokat a férfiakat és nőket, akik egynél több gyereket nevelnek.

Mi állhat a jelenség hátterében? Nem csupán a lakásban fellelhető kekszes dobozok az okai mindennek, noha tény, hogy a kisgyerekes anyák cukor- és zsírfogyasztása általában megnövekedik. Ugyanakkor Debra Umberson, a tanulmány szerzője más dolgokat jelölt meg fő bűnösként: a terhes nőket ért biológiai hatásokat, illetve a mindkét nemet érintő napi taposómalmot és az azzal járó állandó stresszt és idegeskedést.

Umberson abban bízik, hogy a szülők a friss ismeretek fényében gyerekvállalás előtt és után egyaránt az egészséges életmódot tartják majd követendőnek, és kellően találékonyak lesznek ahhoz, hogy a gyerekek szakkörről sportkörre való szállítása közben szorítsanak némi időt arra is, hogy ők maguk is mozogjanak valamit. És még arra is lehet esély, hogy ha elég falánk a gyermek, akkor a szülők már csak az üres kekszes dobozt találják otthon, és ezzel viszont ők jutnak előnyhöz a gyermektelenekkel szemben.

Forrás: Medipress