Ezeket látta már?

Gyermekvállalás 30 felett: ezekre az értékekre érdemes figyelni a leleten

Gyermekvállalás 30 felett érték lelet

Ha már megszületett a döntés a családalapításról, néhány egyszerű vizsgálat és az életmódváltás segíthet, hogy ne legyen elhúzódó és nehézkes folyamat a gyermekvállalás.

Ma már hétköznapi jelenség, hogy a fejlett országokban kitolódott a gyermekvállalás ideje. Ugyan a társadalmi elvárások megváltoztak, az emberi biológia állandó: 30 év felett mind a nők és a férfiak fogamzóképessége csökken. A SYNLAB, Magyarország és Európa legnagyobb labordiagnosztikai szolgáltatójának összeállításából kiderül mire érdemes odafigyelni.

A tanulás és karrierépítés elhúzódása, a párkapcsolatok és a házasság szerepének megváltozása, a saját egzisztencia megteremtésének igénye mind közrejátszanak abban, hogy a párok jelentős része 30 év felett vág bele a családalapításba. Magyarországon a kilencvenes években az anyák átlagos életkora az első szüléskor 23 év volt, 2022-ben viszont már meghaladta a 29-et.. A legtermészetesebb igény, hogy a leendő szülők szeretnének továbbtanulni, megalapozni a karrierjüket, élni és anyagi biztonságot teremteni a családjuk számára, ugyanakkor a kései gyermekvállalásnak kockázatai vannak.

Ebben az életkorban már több olyan hatás érte a szervezetünket, ami miatt elhúzódó folyamat is lehet a fogantatás. Ezért érdemes kivizsgálással kezdeni, és ha mindezek alapján szükséges, akkor életmódváltással folytatni a családtervezést.

– teszi hozzá Póda Tamás, a SYNLAB kereskedelmi és marketingigazgatója.

Már hónapokkal a tervezett fogantatás előtt érdemes elkezdeni

A családtervezés első lépései jóval a fogantatás előtti időszakra esnek. Legalább három hónappal korábban érdemes tudatos életmódra váltani, elhagyni az egészségtelen ételeket, a káros szenvedélyeket és felmérni általános egészségi állapotunkat.

A családalapításhoz és a gyermekvállaláshoz két egészséges ember szükséges. Ezt az egészségszintet saját magunkhoz érdemes mérni. Az a fontos, hogy a saját lehetőségeinkhez mérten mindent megtegyünk azért, hogy egészségesebb állapotba kerüljünk. Ezért sokszor az életmódváltás határozza meg a gyermekvállalás sikerességét.

– mondja Póda Tamás.

Ezeket az értékeket érdemes megvizsgálni

A leendő édesanyák akár egyetlen vérvizsgálatból is általános képet kaphatnak a teherbeesés szempontjából fontos értékeikről.

A magzat egészsége és a teherbeesés sikere szempontjából a vérkép, a vércukor, máj-és veseműködés, ionok, vas-és zsíranyagcsere, a gyulladással és véralvadással összefüggő mérések, a pajzsmirigy és nőihormon-háztartás vizsgálata, illetve az inzulin rezisztencia kimutatása a legfontosabbak a gyermekvállalás előtti időszakban.

– mondja Kovács Virág a SYNLAB vezető dietetikusa.

Szintén a fogantatás előtt érdemes átfogó hormonvizsgálatot készíteni, ezzel ugyanis felmérhető, hogy a női hormonális rendszer megfelelő állapotban van-e a gyermekvállaláshoz.

A 35 év feletti egészséges pácienseinknek ajánljuk az AMH (Anti Müllerian Hormon) vizsgálatot is, mert ez a paraméter megbízható információt nyújt a petefészek tartalék peteérési kapacitásáról, esetleges kimerültségéről” – teszi hozzá Kovács Virág. Az életkor előrehaladtával az AMH hormon mennyisége ugyanis csökken, ezzel együtt pedig a petesejtek és tüszők száma is egyre alacsonyabb lesz. Ezzel a vizsgálattal a menopauzáig hátralévő idő is jól megbecsülhető.

Tünetmentes, mégis meddőséget okozhat

A legtöbb ember nem elég körültekintő, amikor a nemi betegségek megelőzéséről vagy kezeléséről van szó. Pedig családtervezés előtt kiemelten fontos, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy egészségesek vagyunk. Egyre elterjedtebb orvosi vélemény, hogy még a teherbeesés előtt érdemes a pár mindkét tagjának STD-szűrésen részt vennie.

Sok fertőzés éveken át tünetmentes, miközben kezeletlenül könnyen okozhatnak meddőséget, vetélést vagy akár fejlődési rendellenességeket is. Bizonyos betegségek, mint például herpeszfertőzés esetén például nem ajánlott a hüvelyi szülés sem. Több esetben azonban egy egyszerű gyógyszeres kezeléssel vagy tudatos tervezéssel is elkerülhető lenne a baj. A szűrővizsgálatnak sem kell körülményesnek vagy kellemetlennek lennie, önmintavételes teszttel is kimutathatók a leggyakoribb STD kórokozók és a magas kockázatú HPV típusok is.

A magzatvédelem a fogantatás előtt kezdődik

Már a teherbeesést megelőző hónapokban is fontos szerepe lehet a magzatvédő vitaminoknak. Rendszeres szedésükkel több fejlődési rendellenesség veszélye is drasztikusan csökkenthető. Ezért fontos tisztában lenni azzal, ha a leendő édesanya szervezetében valamilyen hiányállapot áll fenn.

„A teherbeeséshez és a magzatvédelemhez is szükséges a D-vitamin, a B12 és a folsav szintjének vizsgálata is” – mondja Kovács Virág, a SYNLAB vezető dietetikusa.

Életmódváltással lehet sikeres gyermekvállalás

A tudatosság és a megfelelő életmódváltás alapja az, hogy ismerjük általános egészségi állapotunkat, hogy tudjuk, pontosan mire lenne szükség a fogantatáshoz. A párok egy része abba a hibába esik, hogy kizárólag az eredményre összpontosítanak, és az odáig vezető utat figyelmen kívül hagyják. Emiatt pedig akár a sikerélmény is elmaradhat. „Egyszerű változtatásokkal is jelentősen javulhatnak a teherbeesés esélyei. A SYNLAB-nál nemcsak a szükséges szűréseket biztosítjuk, de abban is segítünk, hogy mi a következő lépés az életmódváltás, a jobb egészség és a sikeres családalapítás felé” – teszi hozzá Póda Tamás, kereskedelmi és marketingigazgató.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Fájó kérdések a meddőséggel kapcsolatban, amiket nem merünk feltenni

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

meddőség

Forrás: SynLab
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához