Mindenki ezt nézi most!

Fizetett tartalom

Hogyan lehet könnyebb a szoptatás? Íme néhány trükk, amit érdemes kipróbálni (x)

Tippek, hogyan lehet egyszerűbb a szoptatás

A kezdő anyukáknak sok újdonságot kell megtanulniuk, és a rutinos édesanyákat is érhetik kellemes meglepetések, amelyekkel könnyebbé tehetik a kezdeti időszakot. Most mutatunk pár olyan trükköt, amellyel egyszerűbb lehet a szoptatás a kezdő és a gyakorlott anyukák számára is.

A babázás első heteiben az újdonsült szülők igyekeznek hozzászokni az új helyzethez, a megváltozott hétköznapokhoz. Akár első gyerekről van szó, akár egy kistestvér érkezett a családba, mindig van mit tanulni, hiszen évről évre bukkannak fel az újabb praktikák, trükkök és eszközök, amelyek arra hivatottak, hogy könnyebbé tegyék az első időszakokat.

Ahány édesanya, annyi vélemény és trükk létezik a szoptatás területén is, ám vannak olyan módszerek, amelyek univerzálisak, és valamennyi édesanya dolgát megkönnyítik.

Eszközök, amelyekkel egyszerűbb a szoptatás

Ma már jóval több lehetőség áll a rendelkezésre a babázás területén is, mint akár húsz, ötven vagy száz évvel ezelőtt. A szoptatós anyukák helyzetét igencsak leegyszerűsítik például a szoptatós párnák, amelyekkel kényelmesebb lehet a pici etetése, vagy a szoptatós ruhák, felsők, melltartók, illetve szoptatós kendők, amelyekkel nyilvános helyen is diszkréten meg tudják etetni a kicsit. Ez utóbbiban segíthet még a mellszívó is: az előre lefejt anyatejet későbbre is el tudjuk tenni, így nyilvános helyen cumisüvegből is anyatejjel etethetjük a babát. A mellszívó egyébként sok más szempontból is kiváló megoldás: ha például az anyuka nem tud jelen lenni a szoptatáskor, az előre lefejt tejjel bárki el tudja látni a babát; vagy ha a mell túltelítődik, akkor megkönnyebbülést jelenthet az anyának némi anyatej lefejése. Letölthetünk továbbá egy szoptatós alkalmazást is a telefonunkra, amellyel még több teher lekerül a vállunkról az időzítők, emlékeztetők, tippek és a kicsi fejlődésének nyomon követése által.

A lefejt anyatejet sterilizált, légmentesen záródó palackban, anyatejes zacskóban, hűtőben tárolhatjuk 24 óráig. Ha ennél több időre lenne szükségünk, akkor viszont fagyasszuk le.

Fájó mellbimbók, mellgyulladás

A szoptatás igénybe veszi az anyukák testét, leginkább természetesen a mellbimbókat. Ennek következtében bizonyos anyukáknál kialakulhat mellszövetgyulladás, amelyet egy tejcsatorna elzáródása vagy az emlő túltelítődése okozhat, ekkor a mellbimbók érzékennyé, gyulladttá, duzzadttá, fájdalmassá válhatnak. Kiváltó oka lehet például a baba lenőtt nyelve, fogzása, ekcéma vagy gomba, illetve terhesség alatti szoptatás is. A szoptatást mindenesetre ne hagyjuk abba, mert a mell kiürülése segítheti a regenerációt mellgyulladás esetén. Előfordulhat továbbá, hogy a fokozott igénybevétel miatt ki is száradnak, vérezhetnek a mellbimbók, ez is jelezheti, hogy valami nincs rendben. Az érzékeny, fájdalmas mellbimbó az első néhány napban normális jelenség, de ha elhúzódik, esetleg más tünetekkel is jár (láz, influenzaszerű tünetek, fejfájás), akkor mihamarabb forduljunk orvoshoz, védőnőhöz.

A babán is érzékelhetjük, ha a mellbimbók rossz állapota hatással lenne rá: ilyenkor gyakrabban szophat, hosszabb időt tölthet a mellen, lassabban gyarapodhat a súlya, illetve nyugtalanná válhat a szoptatás után.

Szoptatási pozíció

Bár elsőre nem tűnhet bonyolultnak vagy nehéznek a szoptatás, ám a gyakorlott anyukák már tudják, hogy a baba etetése korántsem egyszerű feladat, különösen az elején. Fontos, hogy az anya és a kicsi is komfortosan érezze magát szoptatás közben, ellazult állapotban történjen az etetés. Erre többféle szoptatási pozíció létezik, amelyet ki lehet próbálni, esetenként váltogatni, ha több kedvencet is találunk közöttük. Ilyen szoptatási pozíció például a bölcső, a focilabda, a keresztbölcső pozíció, valamint háton és oldalt fekve is kényelmes lehet a szoptatás.

Túl sok vagy túl kevés tej, mellszivárgás

A szoptatás számos mellékhatással, problémával jár, amelyeket ma már hatékonyan és gyorsan kezelhetünk. Ha túl sok a teje az édesanyának, azt onnan vehetjük észre, hogy a mellek duzzadtak, és a kicsi is köhécselhet a szoptatás alatt. Ez az első 6-8 hétben gyakori jelenség lehet, ilyenkor érdemes szoptatás előtt lefejni egy kevés tejet, illetve gyakrabban váltogatni a pozíciót, hogy melyik mellre tesszük a kicsit. A szülés után tapasztalhatunk az első pár hétben mellszivárgást is, ez azt jelenti, hogy elegendő tej termelődik a szoptatáshoz. Ebben az időszakban a komfortérzetünket úgy növelhetjük, hogy mellbetétet hordunk.

Ennek ellenkezője is előfordulhat, amikor azt kezdi tapasztalni az anyuka, hogy kevesebb lesz a teje. Ez jele lehet annak, hogy az anya teste alkalmazkodni kezd a baba szoptatási igényeihez. Az anya teste érzékeli, ha felborul a szoptatási rendszer, ha például kevesebbet van mellen a kicsi (mert például kevesebbet eszik, vagy csak cumisüvegből etetjük), ilyenkor szintén kevesebb tej termelődhet.

Szoptatási idő kihasználása

Maga a szoptatás is kimerítő lehet, különösen az első időszakban, amikor ki kell tapasztalni, mikor mennyit eszik a kicsi, meg kell találni a helyes pozíciót. Viszont, miután a nehezebb időszakon túllendültünk, felszabadul az időnk: egy szoptatás akár 45 percig is eltarthat, amelyet érdemes kihasználnunk pihenésre. Bár a szoptatás kulcsfontosságú az anya és gyermeke közti kötődés erősítésében, viszont az anyukának is szüksége van kikapcsolódásra, amelyre a szoptatási idő is alkalmas lehet. Nézzünk meg ilyenkor egy-egy részt a kedvenc sorozatunkból, tegyünk fel egy hangoskönyvet vagy nyugodt zenét, esetleg hívjuk fel a barátainkat, rokonainkat, ha társaságra vágynánk.

Szoptatás alatt változik a vitamin- és ásványianyag igény. A kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás alapvető fontosságú, ami mellett meg lehet próbálkozni étrend-kiegészítőkkel. Ilyen például a kifejezetten a szoptatás időszakára tervezett Elevit Complex 3. Ez egy 12 féle vitamint és 5 féle ásványi anyagot és nyomelemet tartalmazó étrend-kiegészítő. Megtalálható köztük a fáradtság és kifáradás csökkentését segítő B2-, B3-, B5-, B6-, B12-vitamin, C-vitamin és folát. Ugyanakkor az Elevit Complex 3 nemcsak az anya szükségleteire van szabva: a benne lévő DHA (omega-3 zsírsav) támogatja az anyatejjel táplált kisbaba agyának és látásnak fejlődését is.*

* A kedvező hatás eléréséhez az omega-3-zsírsavakból felnőttek számára ajánlott napi adagon (azaz 250 mg DHA és eikozapentaénsav – EPA) felül további 200 mg DHA-t kell naponta fogyasztani.

L.HU.MKT.CC.16.10.2020.2408

A cikk az Elevit Complex 3 multivitamin készítmény forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megrendelésére készült.

Az Elevit Complex 3 étrend-kiegészítő, amely nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Forrás: egeszsegkalauz.hu