Ezeket látta már?

Hosszabb szoptatás: intelligensebb gyermekek

2010.12.22. Módosítva: 2015.11.04.

Intelligensebbek a gyerekek, akiket anyjuk sokáig szoptatott. Tízéves korukban átlagosan jobb az iskolai eredményük azoknak a gyerekeknek, akiket anyjuk legalább hat hónapig szoptatott - idézte hétfőn ausztrál kutatók megállapítását a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása (http://www.telegraph.co.uk).

A Pediatrics című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzői szerint a gyerekek matematikából, olvasásból, írásból, valamint az angol nyelvben szokásos betűzésből (helyesírásból) is jobbak voltak, mint a rövidebb ideig vagy nem szoptatott társaik. A fiúknál erőteljesebb hatást találtak, mint a lányoknál.

Hosszabb szoptatás: intelligensebb gyermekek

A kötődés, amely az anya és a csecsemő között a szoptatás kapcsán kialakul, támogathatja a gyerekek fejlődését. A fiúk érzékenyebben reagálnak arra az anyai figyelemre, amelyet a szoptatás révén kapnak, ezért lehet náluk nagyobb a hatása is - vélik a University of Western Australia kutatói. Azt is elképzelhetőnek tartják, hogy az anyatejben lévő egyes anyagok is hozzájárulnak a csecsemő agyának fejlődéséhez.

A követéses vizsgálatba mintegy ezer gyereket vontak be még akkor, amikor anyjuk 18 hetes terhes volt a magzattal, majd a követés a gyerekek 10 éves koráig tartott.

Wendy Oddy, a perthi kutatócsoport vezetője úgy véli, megállapításuk újabb bizonyítéka a legalább hat hónapig tartó szoptatás előnyös hatásainak a gyerekek fejlődésére.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához