Ezeket látta már?

Igaz? Kövérebbek a dolgozó anyák gyermekei?

2011.02.07. Módosítva: 2015.11.04.

Kövérebbek a dolgozó anyák gyermekei? - Annál túlsúlyosabbak lesznek a gyermekek, minél többet dolgozik az édesanyjuk - állítja egy egyesült államokbeli tanulmány.

Három neves amerikai egyetem - a Cornell Egyetem, az Amerikai Egyetem és a Chicagói Egyetem - kutatói Taryn W. Morissey vezetésével megállapították, hogy egy gyermek testtömegindexe (BMI) közvetlen összefüggésben áll az anyja munkával töltött éveinek számával. Az anya által minden hat hónap munkában eltöltött idő átlag mintegy 45 dekagrammal növeli a gyermek súlyát - mutatták ki a szakemberek.

Igaz? Kövérebbek a dolgozó anyák gyermekei?

A BMI-t a kilogrammban megadott testtömeg és a méterben megadott magasság négyzetének hányadosa adja meg.

Meglepő módon a mozgás illetve a televízió-nézési szokások nem befolyásolták az eredményeket - mutattak rá a kutatók a Child Development című szaklapban megjelent tanulmányukban. Vizsgálatuk során a tudósok tíz amerikai szövetségi államban élő kilencszáz harmadik, ötödik és hatodik osztályos gyermek adatait elemezték ki.

A kutatók szerint a jelenség hátterében az állhat, hogy a dolgozó anyáknak alig van idejük élelmiszer-vásárlásra és főzésre. A gyerekek ezért gyakran esznek egészségtelen, zsírban és kalóriában gazdag készételeket.

Az Egyesült Államokban a kisgyermekes anyák hetven százaléka dolgozik. A kutatás végzői szerint ezeknek a családoknak a jövőben több támogatást kellene kapniuk.

Forrás: MTI