Ezeket látta már?

Imádom az illatod!

2010.03.26. Módosítva: 2015.11.04.

Ez az a mondat, amit egymilliószor elmond minden édesanya a kisbabájának. A babák egy mosollyal válaszolják ugyanezt.

Köztudomású, hogy a felnőttek kapcsolatteremtésében is óriási szerepe van az illatoknak. Néhány másodperc alatt eldől, hogy a másik kipárolgása vonzó vagy inkább taszító a számunkra. A kisbabák pedig ösztönösen vonzódnak édesanyjuk illatához.

A 24 hetes magzatok is beszívják az illatokat a magzatvízből. Sőt, az egészen kicsi babák már megtudnak különböztetni egymástól különféle illatokat és ezekre, bár még csak reflexszerűen, de reagálnak is. Képesek elviselni a legkellemetlenebb szagokat, ha sokáig vannak egy légtérben vele, mert megszokják és többé nem reagálnak rá tiltakozva.

A szaglás fontos eszköz az önállóság kialakulásában. Az újszülöttek képesek arra, hogy beazonosítsák az anyukájuk illatát, mert emlékeznek rá a méhen belül töltött időszakból. Ez az illat megnyugtatja őket. Ahogy növekszik a baba, az anya illatán kívül, a saját illata is fontos lesz számára, biztonságot nyújt neki. Ezért van sok kisgyereknek kedvenc pelusa vagy takarója, állandó alvós macija mert ahogy mellé fekszenek saját illatukat érzik rajta.

Nemcsak alváskor fontosak ezek a takarók. A világ felfedezésének is hasznos eszköze lehet a kisgyerek számára, hiszen bármerre megy, bele tud kapaszkodni, bátorságot meríthet közelségéből. Fejlődik a picik önállósága is ezáltal, hiszen a pelussal messzebbre is el mer indulni, mint nélküle. Kerülhetnek bármilyen idegen környezetbe a babák, ha ott van a kedvenc, otthonosan érzik magukat, ezért sosem szabad otthon felejteni. Nagyon fontos, hogy ezeknek az intim tárgyaknak a mosásával vigyázni kell. Lehetőleg az öblítő illata ne nyomja el a csöppség által megszokott saját szagot, mert elmúlik a varázs és előfordulhat, hogy a gyermek magabiztossága is elszáll.

Különösen lényeges azért is, hogy többféle illatot ismertessünk meg már a picike babánkkal, mert ezzel a memóriáját is fejlesztjük. Egy idő után megtanulja például összekötni a habfürdő illatát a fürdéssel, és örülni fog neki. Ha rossz hangulatúnak látjuk a babánkat, próbáljuk meg általa már ismert, kellemes illatokkal felvidítani. Természetesen a legfinomabb illat mindig az édesanyáé!

Az eredeti cikk itt olvasható:

Szerző: Saly-Szabó Lilla

Forrás: Napidoktor