Ezeket látta már?

Itt a nyár: vigyázzunk jobban gyermekeinkre!

Rosszcsontok... A leggyakoribb gyermekbalesetek. A jó idővel a gyerekek egyre több időt töltenek a szabadban, ilyenkor nem csupán a szeplők jelennek meg, de a balesetek is gyakoribbak. A szakemberek szerint ezek nagy részben megelőzhetőek lennének, sokak szerint viszont ebcsont beforr, a kicsik csak megedződnek egy-két zakózástól, lehorzsolt térdtől. Nem meglepő, hogy az elevenebb, aktívabb gyermekeknél gyakoribbak a sérülések, de kevesen tudják, hogy ami túlzott bátorságnak és ifjúkori felelőtlenségnek tűnik, annak a hátterében a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar, más néven ADHD is állhat. Egy amerikai felmérésből ugyanis kiderült, az ADHD-s gyermekek esetében duplára nő a sérülések esélye.

Gyermekkorban az elesés, a magasból leesés a balesetek leggyakoribb fajtája.

Itt a nyár: vigyázzunk jobban gyermekeinkre!

Kalandvágy

A gyermekek számára az egész világ egy nagy grund, és ahogy azt már a Pál utcai fiúk óta tudjuk, minden megmászható, bevehető és megvédhető. A rendelőkbe a gyermekek fele általában leesés miatt kerül be, a figyelemhiányos hiperaktív gyerekek pedig rendszeres látogatói az ügyeletnek.

A félelemérzet hiánya gyakori oka a különböző baleseteknek, hiszen egy óvatlan pillanatban könnyű leesni a fáról, falról és a legvadabb helyekről. Az ADHD-s gyermekekre jellemző a túlzott lobbanékonyság (impulzivitás), gyakran nem mérik fel tettük következményeit, mint például a fal magasságát, a beton keménységét, és felelőtlenül vágnak bele kalandjaikba.

7 és 18 éves kor között a balesetek közel 40 százaléka biciklizés közben történik

Kerékpárszezon

Milyen az ADHD-s gyermek?

Az ADHD-s gyermekek többsége kifejezetten intelligens, de az agyban található figyelemközpont működési zavara miatt nem tudnak folyamatosan egy dologra figyelni. A betegség lehet örökletes, de kialakulhat magzatkorban is, így nem nevelési probléma.

A nehézségek adódhatnak az ADHD két külön, vagy kombinált tüneteiből: a túlmozgásos, a köznyelv által "hiperaktívnak" nevezett gyermek nem tud nyugodtan megülni a helyén, izeg-mozog. A másik típusnál nem a túlmozgás dominál, hanem a csendesnek, lassúnak és álmodozónak gondolt gyermekek figyelmét a külvilág hangjai, fényei, mozgásai vonják el a tanárról, a tananyagról.

Hét év felett minden második esés biciklizés közben történik, az ADHD-s gyermekek körében pedig 50 százalékkal magasabb a kerékpáros balesetek száma . A betegség tünetei, az impulzivitás, hiperaktivitás és figyelemzavar együtt és külön is állhatnak az esések mögött.

A "vezetési stílus" és az ADHD sem kinőhető: a figyelemhiányos tinédzsereknél a motorbalesetek aránya is 2-4-szer nagyobb . Kanadai orvosok azt is felmérték, hogy a hiperaktív gyerekek a rizikósabb átkelésnél is átmentek az úton, míg a nem hiperaktív gyerekek addig nem kelnek át a zebrán, míg az nem teljesen biztonságos.

Bár a fogbalesetek ritkán súlyosak, a vérző száj és íny általában elég rémisztő képet mutatnak

Fognyüvők

A figyelemhiányos hiperaktív gyermekek nem csak a sürgősségi osztályoknak, de a fogorvosi rendelőknek is gyakori látogatói. Rendszeresek ugyanis a fogcsikorgatás okozta problémák, emellett az ADHD-s gyerekek többször harapják el a nyelvüket vagy törik ki a fogukat, mint figyelmesebb társaik.

Esetükben nagyon fontos a pontos napi rutin felállítása, hiszen figyelmük gyakran elkalandozik, és hajlamosak elfelejtkezni feladataikról, például az étkezéseket követő fogmosásról is. Egy újzélandi kutatás ennek kapcsán kimutatta, 12-szeres a fogszuvasodás esélye a figyelemhiányos iskolásoknál .

Egy friss tanulmány szerint ma Magyarországon legalább 70 ezer ADHD-s gyermek él, így minden általános és középiskolai osztályban lehet legalább egy figyelemzavarral küzdő gyermek.

Kezelhető?

ADHD-tanácsok

Ha szülőként túlmozgást, figyelemhiányt vagy erős impulzivitást észlelünk gyermekünkön, beszéljünk erről az óvónővel, tanítónővel!Keressük fel a legközelebbi Nevelési Tanácsadót, ahol szakemberektől kaphatunk útmutatást!

Alakítsunk ki pontos napirendet! Ez abban segíthet, hogy a gyerek ne felejtsen el dolgokat és megtanulja jobban beosztani az idejét.

Mindig egyértelmű és tömör utasításokat adjunk!

Használjunk pozitív kifejezéseket és kerüljük a tiltó szavakat!

Adjunk azonnali és következetes visszacsatolást az elfogadható és elfogadhatatlan viselkedésről!

Tűzzünk ki pontosan megfogalmazott célokat, feladatokat!

Járjunk el gyermekünkkel biciklizni, sportolni, tanítsuk meg őket helyesen, felelősségteljesen közlekedni!

Egy heg, törés vagy zúzódás jól kezelhető, szerencsére az ADHD-ra is létezik megoldás. Bár a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar nem gyógyítható, de vannak módszerek, terápiák, amelyekkel az érintett gyermekek teljes, tünetmentes és nem utolsó sorban biztonságosabb életet élhetnek.

Fontos, hogy ha a szülők olyan tüneteket észlelnek, melyek a többi gyermek viselkedésétől eltérnek, beszéljenek az óvónővel, tanítónővel, forduljanak Nevelési Tanácsadóhoz. Innen szükség esetén a megfelelő szakemberhez irányítják majd őket. A pontos diagnózis után gyógypedagógiai, mozgás-, szükség esetén komplex kezelés következhet, ez lehet viselkedés terápia, szülőtréning, tanulást segítő tréning, esetenként a gyógyszeres terápia is.

Az ADHD tünetei, azaz a túlmozgás, a figyelemhiány és az impulzivitás 6 éves kor környékén már felismerhetőek, tehát a megfelelő kezeléssel sokat tehet a család a balesetek megelőzéséért is.

Dr. Szabó László, gyermekgyógyász,

Magyar Gyermekorvosok Társasága tanácsadó elnök

Forrás: Sajtóközlemény
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához