Ezeket látta már?

Lombikbébi-rekord Amerikában

Rekordmagasságot ért el a lombikbabák aránya Amerikában 2012-ben, több született, mint bármikor, mióta az eljárást kifejlesztették - derült ki egy újabb jelentésből.

Az amerikai Asszisztált Reprodukciós Technológia Társaság (SART) éves jelentése megállapította, hogy a szervezet 379 tagintézményében 165 ezer 172 megtermékenyítés történt méhen kívül, azaz in vitro eljárással (IVF). Ilyenkor a leendő anya vagy a donor petesejtjét laboratóriumi edényben termékenyítik meg. A technológia segítségével 60 ezer 740 csecsemő született 2012-ben. A társaságnak az amerikai meddőségi klinikák több mint 90 százaléka tagja.

Lombikbébi-rekord Amerikában

Mintegy kétezerrel több IVF-baba született 2012-ben, mint az előző évben. Az Egyesült Államokban 2012-ben körülbelül 3,9 millió gyermek jött világra, több mint 1,5 százalékuk lombikbaba. Az arány sosem volt még ilyen magas.

A növekvő ráta az első gyermeküket szülő anyák egyre magasabb életkorát tükrözi, hiszen a termékenységi problémák az életkor előrehaladtával lesznek gyakoribbak. Az első baba világra hozatalának átlagos életkora az 1970-es években 21,4 év volt, jelenleg 26 év.

A START első adatai szerint a 35 év fölötti nőknél tízszer nagyobb az egészséges baba születésével végződő próbálkozások aránya, mint a 42 évnél idősebbeknél.

Az IVF-eljárást végző orvosokat éveken át érte az a kritika, hogy több embriót ültetnek az anyaméhbe a sikeres terhesség esélyének növelése céljából. A többes beültetés azonban gyakran eredményezte hármas vagy többes ikrek születését. Ilyen esetekben az újszülöttek veszélyesen kis súllyal és egyéb egészségügyi kockázatokkal jönnek világra, ezért 2012-ben a meddőségi klinikák egy-egy alkalommal már kevesebb embriót ültettek be, mint az előző évben. A kettős és hármas ikrek születésének száma emiatt csökkent is.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához