Ezeket látta már?

Megfejtették a hirtelen csecsemőhalál szindróma okát

koronavírus, oltás, covid, sterilitás, meddőség, lombikprogram

A jövőben lehetőség nyílhat a szűrésére is.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy megfejtették a hirtelen csecsemőhalál szindróma okát:

"A hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS) a váratlan csecsemőhalálok körülbelül 37%-áért felelős az Egyesült Államokban évente, és oka nagyrészt ismeretlen maradt. 2022 május 06-án az ausztráliai Sydney-i Westmead Gyermekkórház kutatói közzétettek egy tanulmányt, amely nemcsak azt igazolta, hogyan halnak meg ezek a csecsemők, hanem azt is, hogy miért.

A SIDS az egy év alatti csecsemők megmagyarázhatatlan halálozására utal, és általában akkor következik be, amikor a gyermek alszik. Sokan azt gyanították, hogy ezt a jelenséget az agy azon részének hibája okozhatja, amely szabályozza az alvásból való ébredést és a légzést. Az elmélet szerint ha a csecsemőnek alvás közben leáll a légzése, ez a hiba megakadályozza azt, hogy a gyermek felébredjen.

A sydney-i kutatóknak sikerült megerősíteniük ezt az elméletet a SIDS-ben és más ismeretlen okokban elhunyt újszülöttektől vett száraz vérminták elemzésével. Minden SIDS-esetből származó mintát összehasonlítottak egészséges csecsemőktől vett vérrel. Azt találták, hogy a butiril-kolinészteráz (BChE) nevű enzim aktivitása a szülés után 2-3 nappal vett vérmintákban jelentősen alacsonyabb volt azoknál a csecsemőknél, akik SIDS-ben haltak meg, mint az élő csecsemőknél és más, nem SIDS-es csecsemőhaláloknál. A BChE fontos szerepet játszik az agy izgalmi folyamatában, megmagyarázva, hogy a SIDS miért fordul elő általában alvás közben (úgynevezett kolinerg deficit).

Korábban azt mondták a szülőknek, hogy a SIDS megelőzhető, ha megfelelő óvintézkedéseket tesznek: a csecsemők hanyatt fektetése, a túlmelegedés elkerülése, valamint a játék és takaró gyermekágyból való eltávolítása a legfontosabb megelőző lépések közé tartozik.

Noha a biztonságos alvás továbbra is fontos a csecsemők védelmében, sok olyan gyermek volt, akinek a szülei minden óvintézkedést megtettek, de mégis meghalt SIDS-ben. Ezeket a szülőket óriási bűntudat töltötte el, hogy meg tudták volna-e akadályozni babájuk halálát.

Dr. Carmel Harrington, a tanulmány vezető kutatója volt az egyik ilyen szülő. Fia hirtelen, váratlanul, csecsemőként halt meg 29 évvel ezelőtt. Az Australian Broadcasting Corporation-nek (ABC) adott interjúban Harrington elmagyarázta, mit mondtak neki gyermeke halálának okáról. "Senki sem tudta megmondani. Csak azt mondták, hogy ez egy tragédia. De ez olyan tragédia volt, amelyet nem fogadott el a tudományos énem."

Azóta azon dolgozott azon, hogy megtalálja a SIDS okát, mind saját maga, mind az orvostársadalom egésze számára. Elmagyarázta, miért olyan fontos ez a felfedezés azoknak a szülőknek, akiknek babái SIDS-ben szenvedtek. "Ezek a családok immár azzal a tudattal, élhetnek, hogy ez nem az ő hibájuk volt" - mondta.

A tanulmányban a kutatók azt írták: "Ez a megállapítás lehetőséget kínál a kockázatának kitett csecsemők azonosítására, és új utakat nyit a konkrét beavatkozások jövőbeli kutatása számára."

Amint az ok ismert, a kutatók figyelmüket a megoldás felé fordíthatják. Az elkövetkező néhány évben az orvostársadalom azon tagjai, akik tanulmányozták a SIDS-et, valószínűleg szűrővizsgálaton fognak dolgozni, hogy azonosítsák azokat a babákat, akiknél fennáll a SIDS fokozott kockázata, és remélhetőleg így teljesen megakadályozhatják ennek bekövetkezését."

Olvasson tovább! Lombik: sokaknak ezért nem sikerül

Hivatkozás: Harrington CT, Hafid NA, Waters KA. Butyrylcholinesterase is a potential biomarker for Sudden Infant Death Syndrome. EBioMedicine. 2022 May 6;80:104041. doi: 10.1016/j.ebiom.2022.104041

https://www.biospace.com/.../researchers-answer-how.../...

https://www.thelancet.com/.../PIIS2352-3964(22.../fulltext

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához