Ezeket látta már?

Szülés 40 éves kor felett: aki később szül, tovább élhet?

Szülés 40 éves kor felett

Biológiai szempontok szerint az ideális kor a gyermekvállalásra a 20-as éveink elejére tehető, társadalmi szempontok szerint ez messze nincsen így, de egy amerikai-dán kutatás szerint a biológiai szempontok is finomításra szorulnak.

A témában dr. Angyal Géza szülész - nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére

Mikor érdemes szülni?

A nagy kérdés: mikor érdemes szülni egy nőnek? Igaz, hogy a test számára a szüléshez ideális kor bőven a harmincas évei előtt vannak, hiszen ilyenkor a regenerálódása is sokkal tökéletesebb a testnek. Társadalmi szempontból azonban a 20-as éveiben gyermeket vállaló nőket akár hátrányok is érhetik, hiszen nem lesznek képesek a megszerzett tudásukat úgy kamatoztatni, sokszor az anyagi hátterük sem adott a gyermekvállaláshoz.

A kutatás azonban, melyet fent említettünk rámutatott arra, hogy azok a nők, akik a negyedik évtizedükben még gyermeket vállalnak kétszer akkora valószínűséggel érnek meg akár extrém magas kort is, mint azok a nők, akik a 20-as éveikben szülnek. Hogy pontosan mi is állhat a jelenség hátterében, azt nem tudták megmondani a tudósok, de következtetéseik azért vannak.

Szülés 40 felett

Nagyon egyszerű lenne ráfogni a génekre a fent említett eredményt. A kutatók szerint azonban sokkal inkább a szervezet hatékony energiafelhasználása áll a háttérben, mely lehetővé teszi a kései termékenységet, illetve annak ilyen mértékű megtartását. A trend ugyanis nem az, hogy a negyvenes nők olyan termékenyek, hogy könnyedén szülhetnek gyermeket, sokkal inkább az, hogy a menopauza akár már a 35 éves nők között is felüti a fejét

- mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak.

Az adatok elemzése azt mutatja, hogy az életmód és a környezeti ártalmakra adott reakciók határozzák meg, hogy valaki eléri-e a 85 éves kort, felette már sokkal nagyobb arányban a genetika ad magyarázatot. A tanulmány azonban azt is kiemelni, hogy ez azoknál a nőknél igaz, akik a negyvenes éveikben adnak életet második gyermeküknek. Kettőnél több gyermeket szülő nők esetében ez a hatás szinte eltűnik.

Az élelmiszerek is befolyásolják a termékenységet

Ma már külön orvosi ágazat is foglalkozik az életmóddal, ami nem véletlen. A mozgás és a táplálkozás adják meg a testnek az alapvető működéshez szükséges részleteit. A terhesség pedig csak akkor jön létre, és hordható ki végig, ha a szervezetben a tápanyagellátottság közel ideális, vagy a hiányállapotok nem érintik a szaporodási funkciókat. Többek közt ez is az oka annak, hogy jelenleg a világon minden negyedik pár meddő, hiszen élelmiszereink beltartalma az utóbbi 50 évben közel 50%-kal csökkent le.

Az élethez megfelelő tápanyagellátottság kell, ha pedig a várandósság is cél, akkor ahhoz bizony többlettámogatás is szükséges. Ezt pedig pusztán étkezéssel biztosítani ma már szinte lehetetlen. Erre nyújt jó megoldást az a várandósvitamin, mely komplex és szerves kötésben tartalmazza az anyagokat. Kevés ugyanis egyszerűen bevinni a szervezetbe a vitaminokat, nyomelemeket és ásványi anyagokat, azok hasznosulásáról is gondoskodni kell. A citrát és -glükonát kötések lehetővé teszik, hogy a szervezet akár 80%-kal is hatékonyabban építse be az anyagokat, a komplexitás pedig ezt az arányt tovább növeli, mivel az egyes anyagok segítik mások hasznosulását.

A fent említett kritériumok minden vitaminkészítmény esetében érvényesek, ha azonban várandósvitaminról van szó, még egy dologra érdemes figyelni. A cél a terhesség támogatása, ami azonban nem egy egységes folyamat. A baba fejlődését három szakaszra, három trimeszterre lehet bontani, melyeknek bizony nem azonos a tápanyagigénye sem. A várandósvitaminnak ezt a különbséget figyelembe kell vennie, és trimeszterenként kell megfelelően kiszolgálnia a tápanyagokkal a testet.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

A terhességi alatti túlzott hízás később a szívet is tönkreteheti

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

terhesség

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához