Ezeket látta már?

Szülés: a gátizom mindenképpen sérül?

szülés, terhesség, gát, gátizom

Sok nő úgy gondolja, hogy szülés közben valamilyen formában sérülni fog: vagy szakad vagy vágják. Holott ez messze nem törvényszerű.

Nem szabad elfelejteni, hogy a természet alapvetően úgy alkotta meg a nőt, hogy képes legyen, különösebb sérülések, vagy veszélye mellékhatások nélkül megszülni a gyermekét. A probléma alapvetően a környezeti ártalmakban, és a tápanyagbevitelben keresendő. Előbbi esetben a mindennapi stressz, a vegyi anyagok, a szmog és társaik azok, melyek a test természetes rugalmasságát és a sejtek teherbírását csökkentik.

Fontos a tápanyagok pótlása

A tápanyagok lennének hivatottak pótolni azt, amint a környezeti ártalmak "elvesznek", de ez a mai élelmiszerekkel nem igazán lehetséges, vagy csak nagyon körülményesen. A tápanyagok hiánya pedig nem feltétlenül betegségekben mutatkozik meg. A kisebb mértékű hiányok az izomműködésre gyakorolnak hatást, az idegvégződések lesznek érzékenyebbek a fájdalomingerre, vagy éppen a sejtek teherbírása csökken, és ez vezet oda, hogy a gát szakad, nem képes elviselni azt, ami pedig kódolva van az emberben. Sokakat feszélyez az is, hogy a vagina a gyermek szülését követően túlságosan is tág marad. Ez is előfordulhat, de segíteni lehet rajta, mind megelőzés, mind utókezelés céljából a megfelelő tápanyagbevitel és a torna kulcsfontosságú lehet.

Így maradhat rugalmas a gát

Minden egészségügyi szakember azt hangsúlyozza, hogy a várandósság, annak zavartalan, és nyugodt lefolyása, és a terhesség okozta elváltozások helyreállása igen nagymértékben függ a megfelelő vitamin, nyomelem és ásványi anyag beviteltől. A szövetek rugalmasságának megőrzése az E-vitamin egyik feladata, a görcsök, fájdalmas izomfeszülések a magnézium "asztalára" tartoznak, míg a fogak és a csontozat fejlődéséért, illetve az anya esetében azok jó állapotának megtartásáért a kalcium és a D-vitamin felelősek. A többlet szükségletek miatt ma már a szakemberek többsége javasol várandós vitamint a kismamának.

Nagyon fontos, hogy a készítmény a trimeszterenként változó igényeket megfelelően szolgálja ki, hogy komplex, és szerves kötésű anyagokat tartalmazzon. Az egyes anyagok felszívódása lényegesen jobb, ha azok szerves kötéssel szerepelnek, illetve további elengedhetetlen segítséget jelent más anyagok jelenléte is (mint a kalcium és a D-vitamin kapcsolata), így a választásnál ezeket a szempontokat kiemelten fontosnak kell kezelni! A tápanyagbevitel mellett a rugalmasság és az eredeti forma visszanyerésének kulcs a mozgás, jelen esetben a célzott torna. Erre több módszer is létezik, így mindenki kiválaszthatja a neki legmegfelelőbbet.

Szülés 35 év felett: ezért nehezebb teherbe esni, ha később vállalunk gyereket - olvasson tovább!

A mozgást az egész várandósság alatt folytatni érdemes, és nem csak a rugalmassági gyakorlatokat, hiszen ezzel felpezsdül a vérkeringés, a kiválasztás, a tápanyagok felszívása, vagyis összességében nagyon jót tesz a testnek, elősegíti a zavartalan várandósságot is!

Forrás: ratkotunde.hu