Ezeket látta már?

Terhesség alatt milyen édesítőszer fogyasztható? Az orvos válaszol

édesítőszer, terhesség, sztívia, várnadósság

Ezeket kerülni kell, mert ártalmasak a babára? Terhesség alatt mivel lehet biztonságosan édesíteni?

A vakcinainfós orvosoktól egy kismama érdeklődött a várandósság alatt használható édesítőszerekről:

"Tisztelt Orvosok!

Érdeklődni szeretnék, hogy terhesség alatt milyen mesterséges édesítőszer fogyasztható? Vagy ezeket kerülni kell, mert ártalmasak a babára? Terhesség alatt mivel lehet biztonságosan édesíteni?

30 éves, alapbetegség nélküli nő vagyok, gyógyszert nem szedek. Jelenleg 5-6 hetes terhes vagyok, majd csak a hó végén megyek az első orvosi vizsgálatra.

Köszönöm a választ!"

Az orvos válasza:

"Kedves Kérdező! A mesterséges édesítőszerek hosszú távú (évtizedes) hatásaival kapcsolatban az utóbbi időben sokasodnak a kérdőjelek. Mi is sokszor, pl. itt is írtunk erről egy kérdésre válaszolva. Ezzel együtt pl. az Amerikai Gyógyszerhatóság (FDA) is arra a megállapításra jutott a kérdést elemezve, hogy a terhesség során nem hordoznak lényeges kockázatot, kis mennyiségben biztonságosnak tekinthetők. Ha a cukor helyettesítésére szükség van valamilyen kórállapot miatt, akkor elfogadható a használatuk, egy határértékig (átlagos/szokásos mennyiségben) nem jelentenek fokozott veszélyt a magzatra nézve."

Az orvos által említett korábbi válasz:

"A NutriNet-Santé 2009-ben indult Franciaországban, százezres populáción, aztán belga és egyéb helyszínek is csatlakoztak, de a fő helyszín/populáció továbbra is a francia. Sorra jelennek meg a vizsgálat megállapításai, pl. 2020-ban közölték a cukor, leginkább a hozzáadott cukor és egyes daganatok gyakoriságának összefüggéseit, és ennél a tanulmánynál részben jóval rosszabb számokat mutattak. De megerősítették pl. a vörös hús és a kolorektális tumorok közötti összefüggést is, külön érdekességként ebben a fokozódó rizikóban a szorongás jelentőségét (szorongó egyénekben jóval nagyobb volt a rizikó fokozódás). Százas nagyságrendben található publikáció az eredményekről a szakirodalomban. Visszatérve a jelen tanulmányra - bizonyos limitációkkal, amelyet a szerzők is jeleznek -, valóban bemutat/igazol egy egészségügyi rizikót az édesítőszerek leggyakoribb képviselőire vonatkozóan. Az nem újdonság, hogy az édesítőszereknek egészségügyi kockázatai (is) vannak, számtalan tanulmány foglalkozott ezzel, különösen az elmúlt évtizedben.

Akit jobban érdekelnek a megállapítások, hiteles forrásból pl. az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság honlapján lehet tájékozódni, illetve érdemes a hatóság ajánlásait figyelni. Jelen eredmény nem azt jelenti, hogy ki kell dobni az édesítőszereket, de azt igen, hogy nem lehet őket a cukor helyettesítőjeként a megváltó problémamentes megoldásnak tekinteni. Korunkban rengeteg környezeti tényezőről, táplálékról derül ki, hogy egészségügyi kockázatot jelentenek, akár fokozzák bizonyos daganatos betegségek rizikóját is. Az, hogy civilizációnk egyre magasabb fejlettségi szintet ér el, sokszor jár együtt olyan eljárásokkal, szokásokkal, amelyek egészségügyi rizikót is jelentenek - bizonyos szempontból ez az ára a fejlődésnek. Amikor felismerjük ezeket a kockázatokat, próbálunk változtatni rajta, illetve a történet most talán szintet lépett - próbáljuk megóvni magát a környezetet, az élőhelyünket, a Földet. De közben mégis nagy átlagban egyre tovább élünk, egyre jobb körülmények között, ha tetszik egyre nagyobb kényelemben (nyilván nem a mélyszegénységben élőkre vagy a háborús menekültekre gondolok). Lassan meg kell keresnünk, hogy hol vannak a helyes egyensúlyok.

Jelen kérdésben véleményem szerint a legfontosabb, hogy a finomított/hozzáadott cukrok fogyasztását szorítsuk vissza, és mértékletesek legyünk minden tekintetben. Itt is kövessük a haszon/rizikó viszony alakulását, mint pl. a gyógyszerek alkalmazásánál. Egyáltalán nem az a konklúzió, hogy az édesítőszereket dobjuk ki (és a tanulmány elsősorban a mesterséges édesítőkről szólt, a természetes cukoralkoholok, pl. a sztívia nagyon kis mértékben voltak reprezentáltak ebben a tanulmányban), de azt igen, hogy velük kapcsolatban is legyünk mértékletesek, ha pedig valami fontos tennivaló van, akkor a hatóságok úgyis lépnek. Jelenleg nem tart ott a helyzet. Ha pedig speciális okból speciális táplálkozási tanácsra van szükségünk, akkor kérjük az orvos mellett dietetikus segítségét/véleményét is."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Lombikprogram: ennyire fontos a D-vitamin pótlása

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#gyerektervezés

Forrás: Vakcinainfó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához