Szponzorált tartalom

„Tudják, hogy szólhatnak, és akkor van segítség” – A gyermeknőgyógyász első feladata a bizalom kiépítése

#Szülészet-nőgyógyászat #gyermeknevelés #női bajok #gyermekorvos
2020.02.25.

Bár a nők legtöbbször tabuként kezelik a nőgyógyászati problémáikat, általában tudják, hogy akár már kisgyermekkorban is szükség lehet orvosi segítségre. A kislányok vizsgálatától sokan mégis tartanak. Pedig nincs miért. Jelentős különbség van a gyermek- és felnőtt nőgyógyászati vizsgálatok módja között, ráadásul az elhanyagolt problémák miatt kialakuló súlyosabb betegségek is megelőzhetők, ha a kislányok időben kapnak szakértői segítséget.

Egy nőnek mindenképp kell, hogy legyen saját fodrásza, kozmetikusa, fogorvosa és nőgyógyásza – tartja a mondás. Azt, hogy ez mennyire igaz, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy maga a nőgyógyász is egyetért vele. Mi több, azt is elárulja, hogy mivel bizalmi kapcsolatról van szó, egyáltalán nem mindegy, hogy milyenek az első élmények.

Dr. Lőkös Bélával, a Róbert Károly Magánkórház szülész-nőgyógyász, gyermeknőgyógyász, és nőgyógyászati onkológus főorvosával arról beszélgettünk, milyen panaszokkal érdemes már gyermekkorban feltétlenül nőgyógyászhoz fordulni, és mikor jön el az ideje az első vizsgálatnak.

Dr. Lőkös Béla szülész-nőgyógyász Forrás: Róbert Magánkórház

Születéstől felnőtt korig

Gyermeknőgyógyászként az újszülöttektől kezdve a serdülőkor végéig, azaz a felnőtté válásig találkozunk páciensekkel. Minden korosztályra más panasz jellemző – kezdi a szakember. – Csecsemőkorban leggyakrabban gyulladásos tünetekkel, bőrpirosodással, vagy a fehérneműn, pelenkán megjelenő hüvelyváladékkal fordulnak hozzánk. De megeshet az is, hogy nem úgy fejlődik a kislányok nemi területe, mint ahogy elvárható lenne. Ilyen esetekben jellemzően valamilyen hüvelyi összetapadást, főként a kisajkak összetapadását kell kezelnünk – folytatja.

Hozzáteszi, a későbbiekben, idősebb gyermekeknél, serdülőkorban is gyakoriak a gyulladásos tünetek, a nemi szerv pirosodása, fájdalma, a viszketés, csípő érzés, hüvelyi folyás, de már kezelni kell a menstruáció kapcsán megjelenő hasi fájdalmat is. – Ebben a korban már előfordulhatnak elzáródásos esetek is, melynek során – mivel a menstruációs vér nem tud kiürülni a szervezetből – ijesztő panaszokkal, görcsökkel, fájdalmakkal küzd a gyermek.

Az első és legfontosabb dolog, hogy bármilyen eltérést, problémát tapasztalunk a gyermekünknél, érdemes szakszerű segítséget kérni. Nem csak a jó ellátás határozhatja meg egy éltre a nőgyógyászhoz való hozzáállásunkat, hanem a rossz tapasztalat is.

Már kisgyermekkorban fokozottan kell figyelni

Nem elég, ha leszedjük a gyerekeket a klaviatúráról, más szempontból is foglalkozni kell velük. Kislányok esetén elengedhetetlen, hogy figyeljünk a nemi területek egészségére, a megfelelő higiéniára és az időben történő felvilágosításra is – emeli ki. Kiderül, bár sokan bizalmatlanul, jó nagy adag félsszel érkeznek a gyermeknőgyógyászhoz, igazából nincs mitől tartaniuk. Sem, akkor, ha férfi, sem akkor, ha nő a nőgyógyász.

Tapasztaljuk, hogy a gyermeknőgyógyász kiválasztása esetén ugyanúgy figyelembe veszik a szülők az orvos nemét, mint felnőttként. Akadnak, akik csak férfi nőgyógyászhoz szeretnek járni, és olyanok is, akik inkább a nőkben bíznak. Nincs ezzel semmi baj, bár úgy gondolom, a nemeknél fontosabb a szakértelem kérdése – szögezi le Dr. Lőkös Béla, és át is tér a vizsgálat leírására.

Nem úgy történik, mint egy felnőtt vizsgálat

Sokszor egy-egy korábbi rossz élmény vagy valamilyen előítélet miatt bizalmatlanok a szülők, máskor azért, mert nem tudják, mire számítsanak. Vannak családok, akik nyitottak, és akadnak, akik nem. Mindenki másképp áll a témához. Neveltetés és hagyományfüggő, hogy családon belül tabu téma-e a nemiség kérdése, és így mennyire beszélnek könnyen a nemi területeket érintő problémákról – kezdi.

Ön is elmenne egy szűrésre? Itt tud bejelentkezni!

Egy gyermeknőgyógyászati vizsgálat természetesen nem úgy történik, mint egy felnőtt nő vizsgálata, nyugtat meg. – A felnőtt nőgyógyászati vizsgálatra akkor kezd hasonlítani a találkozó menete, amikor a serdülők már élnek nemi életet, vagy amikor a panaszok jellege miatt elkerülhetetlen a hüvelyi vizsgálat – mondja, és hozzáteszi, utóbbi szerencsére nagyon ritka kisgyermek-, de még serdülőkorban is.

Játékos módszerek, bizalmi légkör

Általában az anya vagy az apa hozza a gyermeket, de az is előfordul, hogy a nagyszülők is elkísérik őket. Bárhogy is történjen, tudni kell, hogy szülői beleegyezés és jelenlét nélkül nem végzünk gyermeknőgyógyászati vizsgálatot – szögezi le Dr. Lőkös Béla. Azzal folytatja, mielőtt bármi is történne, a legfontosabb, hogy az orvos megnyerje a gyermek és a kísérő bizalmát.

­– Egy óvodáskorú kislány esetén nagyon fontosnak tartom, hogy fizikai értelemben se szakítsuk el a gyermeket az anyától. Vele érzi magát biztonságban, így az esetek nagyobb részében a vizsgálat során a kislányok az édesanyjuk ölében ülnek – magyarázza a gyermeknőgyógyász.

Vetkőzés után az édesanyjuk ölében hintaszék szerűen elhelyezkedve, vizsgáljuk meg a hasi területet és a nemi szervet, de hüvelyi feltárás ebben a korban még természetesen nem történik. A legnagyobb inzultus, ami érheti őket, az egy hüvelyi vattapamacsos mintavétel, hiszen a gyulladásos betegségeket leggyakrabban kórokozók okozzák. Ha ez megvan, akkor játékos ultrahang vizsgálattal a gyermeknek is megmutatjuk, hogy mi van a hasán belül – részletezi, és kiemeli, azért is fontos, hogy megtalálják a közös hangot, és kialakuljon a bizalmi légkör, mert az első nőgyógyászati vizsgálat egy életre meghatározó lehet.

Hüvelyi feltárást még serdülőknél is csak nagyon indokolt esteben végeznek

A bizalmi légkör kialakítása természetesen serdülőkorban is ugyanolyan hangsúlyos szerepet kap. – A vizsgálat ekkor már hasonlíthat egy felnőtt vizsgálatra, de hüvelyi feltárást serdülőknél is csak abban az esetben végzünk, ha kifejezetten valamilyen hüvelyi probléma merül fel, vagy ha már van partnerkapcsolata a gyermeknek – magyarázza Dr. Lőkös Béla, és felhívja rá a szülők figyelmét, hogy mivel a szexualitás az élet természetes velejárója, nem tiltani kell, hanem felvilágosítással segíteni a felkészülést.

Hozzáteszi, ha egy lánynak még nincs szexuális partnere, de feltárásra van szüksége, akkor megkérdezik, hogy használt-e már tampont, mert létezik olyan feltáró eszköz, amely még a tamponnál is vékonyabb, így nem okoz neki fájdalmat. Kiemeli, 18 év alatt ebben az esetben is kötelezően jelen kell lennie valamelyik szülőnek, a vizsgálathoz beleegyezésre van szükség.

A tudatos nővé válásnak része a nőgyógyászati látogatás is

Rámutat, a tudatos nővé válásnak része, hogy legkésőbb a szexuális élet megkezdésétől fogva nőgyógyásszal is rendszeresen találkozzon a nő. – Az egészséges életmódhoz hozzátartozik, hogy a lányok a nőiségükkel is foglalkoznak. Érdemes elébe menni a dolgoknak, ellátogatni a gyermeknőgyógyászhoz időben, és nem megvárni, míg problémásabb egészségkárosodás alakul ki, például egy vérzészavar miatti vérszegénység vagy egy gyulladásos tényező miatt létrejövő kismedencei tályog, vagy akár egy nem védett aktus miatt létrejött nem kívánt terhesség – emeli ki, és hozzáteszi, a prevenció is nagyon fontos feladata a gyermeknőgyógyászoknak.

2020 a Női Egészség Éve! Menjen el kivizsgálásra ön is, és vigye magával a szeretteit is - az egészségünk a legnagyobb kincsünk! A szűrésekkel most nyerhet is, a részletekért kattintson ide!

Ha a szülő érzi, hogy a lánya életében lassan eljön az ideje az első szexuális élmények megélésének, akkor érdemes elhoznia egy beszélgetésre. Ilyenkor még nem kell, hogy vizsgálat történjen, de beszélhetünk róla, hogy mi történik a nőgyógyásznál. Fel szoktam ajánlani egy ultrahangos vizsgálatot, amelyen keresztül meg tudom mutatni a lányoknak, hogy milyenek belülről, és ilyenkor beszélhetünk a védekezési lehetőségekről is – fejti ki, és rámutat, ha a lányok nem kapnak megfelelő felvilágosítást, akkor gyakoribbak a gondok.

Mindig van segítség

A nemtörődömség, a szégyenérzet és a tudatlanság döbbenetes hiányosságokhoz vezet. Az ezek miatt kialakuló betegségek legnagyobb része megelőzhető lenne, ha már a gyereklányok is tudnák, hogy kihez fordulhatnak a problémáikkal, kérdéseikkel.

A serdülőknek elsődlegesen az óvszeres védekezés ajánlott –­ derül ki. – Ha jól használják, a nemibetegségek nagy része, és a nem kívánt terhesség ellen is véd. De ha mégis baj történik, akkor esemény utáni tablettát is felírhatunk, nem kell megvárni a menstruáció elmaradását, a lényeg, hogy tudják, hogy szólhatnak, és akkor van segítség – mondja Dr. Lőkös Béla, és arra kéri szülőket, hogy ha egy lány nem úgy fejlődik, mint az átlag, vagy nem úgy néz ki, mint ahogy a korosztályában elvárható lenne, akkor gyanakodjanak. – Ha valaki nagyon vékony, ha valaki túlsúlyos, ha cikluszavarai vannak, vagy 17 éves koráig még nem jött meg a menstruációja, akkor is forduljanak orvoshoz, mert ezek a tünetek komolyabb problémákra is utalhatnak, amelyeken szintén tudunk segíteni – fejezi be.

Forrás: Róbert Magánkórház