Ezeket látta már?

Van remény a későbbi gyermekvállalásra?

A nők termékenysége sokkal hamarabb csökken, minthogy valóban idősek lennénk, éppúgy, mint az egyik legnépszerűbb kísérleti állat, a fonálféreg esetében, derül ki egy a Princeton Egyetemen végzett megfigyelésből.

Az új kutatási eredmények szerint a férgek és az emberek biológiai órája hasonló okok miatt hanyatlik. A férgek tanulmányozása olyan folyamatok megértését segítheti elő, melyek révén a nők termékenysége kitolódik, így későbbi életkorokban is lehetővé teszi majd a teherbeesést.

Van remény a későbbi gyermekvállalásra?

A Caenorhabditis elegans (1 mm hosszú, talajlakó fonalféreg, amely az egyik legelterjedtebb laboratóriumi kísérleti állat) nőstényei életük felében-harmadában termékenyek, de hasonlóan zajlanak a petesejtek érési folyamatai is, mint amit az embereknél tapasztalunk. A nők termékenysége több, mint tíz évvel azelőtt megszűnik, hogy petesejtjeik elfogynának. A minőség, és nem a mennyiség a termékenység gátló tényezője, ugyanúgy mint a fonalférgek esetében.

Coleen Murphy és csapatának kísérletei során az derült ki, hogy idősebb kórban a fonalférgek oocitáknak(petesejtjeinek előalakjainak) működőképessége és szerkezete megváltozik, csökkennek a TGF Sma/Mab és az insulin/IGF-1 nevű sejtfelszíni molekulák, ún. receptorok jelzései. Ezt meggátolva a termékeny időszak kitolódik, az oociták (a petesejtet támogató sejtek) fennmaradnak, így a petesejtek érése biztosított. A jelrendszer révén biztosítható az embriók sértetlensége, a petesejtek érése és termékenyíthetősége, a kromoszómák megfelelő osztódása, a DNS sértetlensége, és a petesejtek megfelelő alakja.

Az emberek és az orsóférgek szaporodása közötti hasonlóság lehetővé teszi, hogy az orsóférgeket használjuk a szaporodás genetikai és sejtszintű vizsgálataihoz. Modellezhetőek a korfüggő születési rendellenességek, és az új terápiás eljárások hozzásegíthetnek későbbi életkorokban is a gyermekáldáshoz, tudtuk meg a Cell október 15.-i számából.

Forrás: Medipress