Ezeket látta már?

A barátsághoz is kell a kémia? Ezért barátkozunk egymással

barátság

A test illata szempontjából hasonló emberek között valószínűbb a baráti érzés.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról korábban, hogy nemcsak a párkapcsolatokban, hanem a barátságokban is működik a kémia:

" A test illata szempontjából hasonló emberek között valószínűbb a baráti érzés, és ezt gépi úton is meg lehet jósolni.

Az izraeli Weizmann Tudományos Intézet kutatói azt találták, hogy az emberek fokozottabban lehetnek hajlamosak barátságra olyan személyekkel, akiknek hasonló testillatuk van. A kutatók még az idegenek közötti társas kapcsolatok minőségét is meg tudták jósolni úgy, hogy először "megszagolták" őket egy elektronikus orrként vagy eNose-ként ismert eszközzel. A Science Advances szaklap 06. 24-i számában közzétett eredmények arra utalnak, hogy a szaglás nagyobb szerepet játszhat az emberi társas kapcsolatokban, mint azt korábban gondolták.

A kutyák általában távolról is meg tudják állapítani, hogy a közeledő másik kutya barát-e vagy ellenség. Ha kétség merül fel, a két kutya óvatosan megszagolgatja egymást, mielőtt eldöntené, hogy mi a helyzet. A szaglásnak a társas kapcsolatokban játszott domináns szerepét az ember kivételével minden szárazföldi emlősnél alaposan dokumentálták. Vajon ez azért van, mert az emberek nem úgy használják az orrukat társadalmi környezetben, mint az összes többi szárazföldi emlős? Vagy ez a viselkedés inkább rejtett, mintsem nyílt az embereknél?

A Weizmann agytudományi osztályának kutatói azt feltételezték, hogy ez utóbbi a helyzet. Két korábbi megfigyelésre támaszkodtak. Először is, számos bizonyíték arra utal, hogy az emberek folyamatosan, bár többnyire tudat alatt használják a szaglásukat. Másodszor, az emberek gyakran tudat alatt szagolnak meg más embereket. Ezen kívül tudott, hogy az emberek hajlamosak barátkozni másokkal, akik megjelenésükben, hátterükben, értékrendjükben és más dolgokban hasonlítanak rájuk. A kutatók az feltételezték, hogy amikor tudat alatt megszagolják a másikat, az emberek tudatalatti összehasonlítást végeznek; azok felé vonzódhatnak, akiknek az illata hasonlít a sajátjukhoz.

A feltevés tesztelésére azonos nemű, nem romantikus jellegű barátokat toboroztak, akik barátságai eredetileg nagyon gyorsan alakultak ki. Feltételezték, hogy mivel az ilyen barátságok még a mélyreható ismeretség előtt alakulnak ki, ezeket különösen befolyásolhatják élettani jellemzők, mint például a test illata. Ezután testillat mintákat gyűjtöttek ezektől a barátoktól, és két kísérletsorozatot végeztek, hogy összehasonlítsák a mintákat véletlenszerűen kialakított pároktól gyűjtött mintákkal. Az egyik kísérletsorozatban az eNose segítségével hajtották végre az összehasonlítást, amely felmérte az illatok kémiai jeleit. A másikban arra kérték az önkénteseket, hogy szagolják meg a test illatminták két csoportját, hogy felmérjék az emberi érzékelés alapján megfigyelhető hasonlóságokat. Mindkét típusú kísérletben azt találták, hogy a barátok sokkal jobban hasonlítanak egymásra, mint a véletlenszerű párosok egyedei.

Olvasson tovább! Sorrendi étkezés: ezeket érdemes tudni a legújabb táplálkozási trendről

De például mi van, ha a barátok illata azért volt hasonló, mert ugyanolyan típusú ételeket ettek, vagy bármely más okból, amely befolyásolja azt? A probléma megoldása érdekében egy további kísérletsorozatot végeztek, amelyben egy eNose segítségével "megszagoltattak” számos önkéntest, akik teljesen idegenek voltak egymás számára, majd megkérték őket, hogy párban vegyenek részt nonverbális társas interakciókban. Minden egyes ilyen interakció után a résztvevők értékelték a másik személyt aszerint, hogy mennyire kedvelték az illetőt, és mennyire valószínű, hogy barátokká válnak. Az elemzések feltárták, hogy azok az egyének, akiknek pozitívabb volt a benyomásuk egymásról, testillatuk szempontjából is jobban hasonlítottak egymásra, amint azt az eNose meghatározta.

Pusztán az eNose adatai alapján 71%-os pontossággal tudták megjósolni, hogy melyik két idegennek lesz pozitív benyomása egymásról. Más szóval, úgy tűnik, hogy a testillat olyan információkat tartalmaz, amelyek előre jelezhetik az idegenek közötti szociális interakciók minőségét."

Hivatkozás: Inbal Ravreby, Kobi Snitz, Noam Sobel. There is chemistry in social chemistry. Science Advances, 2022; 8 (25) DOI: 10.1126/sciadv.abn0154

https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.abn0154

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

9 étel, amely felszabadít a tartós stressz, szorongás alól

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#Stressz

Forrás: Koronavirus.gov.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához