Ezeket látta már?

Dioxin és a biogazdálkodás

A magyar ökológiai (bio, biológiai) gazdálkodást összefogó ernyőszervezet, a Magyar Biokultúra Szövetség - a biogazdák egyöntetű véleménynyilvánítását közvetítve - üdvözli, hogy Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter elrendelte a dioxin szennyezés kockázatát hordozó import húsok, húskészítmények hazai felhasználását és forgalmazását megelőző szigorú tételes ellenőrzését!

A felelős döntés a magyar lakosság egészségének megóvása érdekében született, az intézkedés ellenzői a profitot az egészség elé helyezik, megmutatva valódi arcukat! A döntés alapos és ésszerű! Az első hírek csak pontszerű, egy-egy termelőt érintő szennyezésről számoltak be, az idő előre haladtával új és új gazdaságok, termékek szennyeződését tapasztalták, ezért a megoldás

Dioxin és a biogazdálkodás

csak a tételes ellenőrzés lehet.

A növényvédő szerek gyártása, felhasználása, tárolása, egyéb vegyipari termékek készítése, és a különböző szennyező anyagok (szemét, hulladék stb.) égetéséből származó dioxin kiszóródva már sok helyen kimutatható szerte a világon, sokszor ott is, ahol a szennyező források igen távol vannak. A Föld pusztítása zavartalanul folyik, nem a szennyező, hanem a sértettek fizetnek az egészségükkel, a patikában és a temetés költségei is őket terhelik.

A mostani dioxin botrány még rosszabb, mint a környezet terhelésén alapuló, hiszen itt a takarmánygyártók hónapok óta tudták, hogy az energetikai célra felhasznált növényolaj-gyártás mellékterméke mérgező, a filléres haszon-többletért mégis tovább használták, mit sem törődve a fogyasztók egészségével, és azzal, hogy a takarmányokat jóhiszeműen megetető gazdák ezrei mehetnek tönkre!

A biogazdálkodók az üggyel összefüggésben kinyilvánítják, hogy csak a biogazdálkodás négy alapelvét - az egészség és környezet megóvása, méltányosság minden kapcsolatban, valamint gondosság az eljárások, anyagok megválasztásában - tisztelő, etikus gazdálkodási forma jelenthet megbízható és végleges védelmet az élelmiszergazdaság környezeti és egészséget veszélyeztető kockázataival szemben.

Addig marad a tételes vizsgálat, tiltás, megsemmisítés, amely elrendelésében most polgárai védelme érdekében Magyarország példaszerűen járt el.

Kiadó: Magyar Biokultúra Szövetség

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához