Ezeket látta már?

Doktorok és áldoktorok

2015.03.31. Módosítva: 2015.11.04.

Emlékeznek még Vargha Zoltánra? A doktorra, akiről akkor derült ki, hogy nem is az, amikor meghalt egy általa kezelt színész? Azt gondoltam, ekkora botrány után az érintett szereplő megpróbál eltűnni a nyilvánosság elől, de a minap, amikor az egyik napilap hirdetésre tévedt a szemem, meglepődtem: a gyógyító Varghák száma nemhogy csökkenne, hanem éppenséggel gyarapszik. Ha jól értem, a "dr." Vargha Zoltán fiai azok, akik apjuk módszerét továbbfejlesztve tevékenykednek országszerte.

Ezt olvasván elgondolkodtam: mi a helyzet az apával? Nos, ő sem tűnt el, sőt. Honlapján továbbra is doktorként szerepel, ezek szerint valamit félreérthettem, amikor azt olvastam, hogy doktori címétől megfosztották mert kiderült: nincs egyetemi diplomája. Esetleg az is előfordulhat, hogy van egy másik doktori címe is. Ki tudja.

Doktorok és áldoktorok

Egy dolog azonban legyen világos: az a doktori cím, amitől megfosztották, nem orvosdoktori cím, hanem tudományos fokozat, amelyet a valamikori Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (jelenleg: Nemzeti Közszolgálati Egyetem, NKE) ítélt oda Varghának. Az ilyen tudományos fokozatok gyógyításra ugyan nem hatalmaznak fel, azonban feltételezik, hogy birtokosa értékelhető tudományos teljesítménnyel nyerte el azt: eredményes kutatásokat végzett, eredményeiből rangos folyóiratokban publikált s azok alapján egy új tudományos ismereteket felsorakoztató disszertációt írt. Amikor 2012-ben az NKE Varghát megfosztotta doktori címétől, nem vizsgálták meg, hogy mindez teljesült-e 2007-ben, amikor elkészítette disszertációját. Nos, mivel kíváncsi típus vagyok, elolvastam az illető irományát. Mivel nem értek a témához, nem szeretném elkövetni azt a hibát, hogy az anyagot egy abszurd blöffnek tituláljam. Inkább arra biztatok mindenkit, hogy olvasson bele az anyagba.

Ami miatt megszületett ez az írás, az a disszertáció 69. oldalán található: a szerző publikációs jegyzéke. A disszertáció alapjául szolgáló cikkek esetén minden, magára valamit is adó egyetem megköveteli, hogy elismert, lektorált folyóiratokban (azaz olyan lapokban, amelyeknél a közlés előtt a cikket elbírálják, s ha nem megfelelő, akár vissza is utasítják) jelenjenek meg és függjenek össze a disszertáció témájával. Mert ha a kakastenyésztésről írok egy kisszínest a Dél-Csongrádi Harsonának, az még nem elég alap arra, hogy atomfizikából doktori fokozatot szerezzek...

De lássuk, mi a helyzet Vargha esetén.

A disszertációban megtalálható publikációs jegyzék írásos közleményként 8 tételt tartalmaz.

Ezek közül mindössze egy volt a disszertáció beadása idején lektorált folyóirathoz közlésre leadva - a Hadmérnök c laphoz. A folyóirat archívumában a jelzett cikk nyomát nem találtam 2007-2014 között, sőt, Varghától egyetlen közleményt sem ebben az időszakban.

A négy, nem lektorált folyóiratban megjelentként jelölt cikk közül kettőnél ez szerepel: "közlésre leadva", de még a folyóirat neve sincs megjelölve. (Az ilyen, nem lektorált lapokat komolyabb helyeken nemigen veszik figyelembe doktori címek odaítélésnél.) Az egyik közlemény megjelenési helyeként egy weboldal (már nem elérhető, de úgy tűnik, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem valamelyik tanszéki weboldaláról van szó, és nem folyóiratról). Mindössze egy közlemény esetén azonosítható, hogy folyóiratban (a HM hetilapja, annak is a Mozaik - "kisszínes" - rovata) megjelent az írás.

Idegen nyelvű folyóiratban megjelent cikként két tétel szerepel. Ezek egyike egy angol nevű, DE magyar nyelvű (!) orvosi lap (Medical Tribune), amelyben a disszertáció témájával összefüggésben nem lévő cikket jelöl sajátjaként Vargha. Ezzel kapcsolatban feltámadt bennem a gyanú, hogy nemcsak a téma miatt problémás a közlemény (címe: Két olcsó vegyület segíthet a daganatos betegségek legyőzésében) , hanem a szerző sem azonos Varghával. És valóban: kiderítettem, hogy a cikk szerzője dr. Varga Zoltán (nem Vargha!) orvos, akinek az égvilágon semmi köze nincs sem Varghához, sem a metodikájához. Az ő nevével és cikkével tudtán kívül éltek vissza.

A Review of the Air Force Academy lapban közlésre leadottnak jelölt cikk 2006-2014 között nem jelent meg a lapban, sőt, Varghától semmi nem jelent meg ott ebben az időszakban (ellenőrizhető itt).

Az ISBN száma alapján könyvnek tűnő publikációt a nemzetközi ISBN keresőben nem tudtam azonosítani. Címe alapján ráadásul úgy tűnik, kevés köze van a disszertáció témájához (román címe magyarul: Újdonságok a sóterápiában).

Mindezek után elgondolkodtam vajon én vagyok-e az ügyetlen, hogy enyhén szólva is kifogásolhatónak találom a publikációk jegyzékét?

Mindez természetesen egyáltalán nem befolyásolja a Vargha-metodika megítélését. Mindössze érdekes.

Forrás: EgészségKalauz