Mindenki ezt nézi most!

5 dolog, amit sokan rosszul tudnak a pattanásokról

pattanások ellen

Talán nincs is olyan ember, akinek ne lett volna legalább egy-két pattanása élete során, ez a leggyakoribb bőrgyógyászati probléma, mellyel szakemberhez fordulunk.

Ennek ellenére, még mindig sok a tévhit és a félreértés a pattanásokkal kapcsolatban.

Bár az igaz, hogy a pattanások a legtöbbször a pubertás alatt alakulnak ki, ugyanakkor az akné nincs korhoz kötve, bárkinél megjelenhetnek, a kisbabáktól a nyugdíjasokig. Még az is előfordulhat, hogy valakinek tinikorában tiszta és hibátlan volt a bőre, viszont 40 éves kora körül egyre több pattanást talál majd rajta. Az idősebb korban kialakuló pattanásokkal mindenképpen érdemes foglalkozni, mert megjelenésük egészségügyi (például hormonális) problémára, allergiára is utalhat. 

A pattanás az ápolatlanság jele.

Hajlamosak lehetünk azt hinni, hogy a pattanások azt mutatják, hogy valaki elhanyagolja az arcápolást, nem tisztálkodik eleget, de valójában éppen az ellenkezője igaz. Vagyis, nagyobb valószínűséggel alakul ki a pattanás azért, mert „túltisztítják” az arcot. Az állandó arctisztítással ugyanis eltávolítjuk a bőrön lévő természetes zsírokat, erre pedig a szervezetünk fokozott faggyútermeléssel reagál. Így pedig csak még zsírosabb lesz a bőr, és még nagyobb lesz az esélye annak, hogy az eltömődött pórusok begyulladnak és pattanások alakulnak ki.

Összefüggés van a szexualitás és a pattanásosság között.

Jó néhány tinit hoztak már kínos helyzetbe a szülei, ismerősei, hiszen elterjedt tévhit, hogy a szexualitás, a szexuális vágy, a szexuális úton terjedő fertőzések vagy éppen az önkielégítés az oka a pattanásoknak (vagy éppen ellenkezőleg, valamelyik ezek közül a „gyógyír” a bőrhibákra). Valójában ez egy rendkívül régi, több száz éves hiedelem, melynek semmilyen tudományos alapja nincs. Az egyetlen összefüggés talán az lehetne, hogy a nemi éréssel összefüggő pubertás idején gyakoriak a pattanások, de nem a szexualitás – vagy annak hiánya –, hanem a hormonális változások miatt.  

Az akne csak esztétikai probléma.

A pattanások egyrészt komolyabb betegségre is utalhatnak, másrészt, az érintettnél is súlyos pszichés problémákat, önbizalomhiányt, depressziót vagy éppen szorongást okozhat, ha pattanásos a bőre (a rossz érzéseket pedig csak tovább növelik a pattanásossággal kapcsolatos tévhitek, az érintett hibáztatása, a pattanások és az elhanyagolt külső, vagy az akne és a szexuális közötti, nem létező összefüggések). 

Minden pattanás és mitesszer egyforma.

Valójában húsznál is több aknetípust különböztetnek meg a szakemberek, attól függően, hogy mi okozza, mely területen vagy mely korosztálynál alakul ki, gyulladt-e a bőr vagy sem stb. Emellett pedig a pattanásosság súlyosságát is osztályozzák. Az egyes pattanástípusok eltérő kezelést igényelnek, van, amelyiknél elegendő az otthoni ápolás, más esetben viszont gyógyszer szedésére is szükség lehet.

Forrás: EgészségKalauz