Ezeket látta már?

Pattanások: ekkor kell bőrgyógyászhoz menni

2018.06.02. Módosítva: 2018.06.02.
pattanasos_arcbor

A pattanások ellen mindenkinek van egy-két jó trükk a tarsolyában, a speciális bőrápoló szerektől a diétáig, a számtalan házi szerről nem is beszélve. Egy jó kozmetikus is sokat segíthet, de időnként azonban bőrgyógyászra is szükség van.

A pattanások jelentkezhetnek férfiaknál és nőknél, tinédzsereknél és felnőtteknél (sőt akár még gyermekeknél is) egyaránt, és az akné súlyosságát is többféleképpen lehet osztályozni.

Pattanások típusai

A pattanások kialakulása függ többek között a bőrtípustól – mely általában genetikailag meghatározott –, a hormonjaink egyensúlyától, illetve a bőrön található baktériumoktól. Amennyiben ugyanis a baktériumok elszaporodnak, nagyobb lesz a nagy, gyulladt és fájdalmas pattanások kialakulásának rizikója.

A pattanások száma, mérete, súlyossága éppen ezért igen sokféle lehet, és egyénenként is változhat. Jó néhány, drogériában vagy gyógyszertárban is kapható kozmetikummal próbálhatjuk kezelni a pattanásokat, és egy hozzáértő kozmetikus is sokat segíthet abban, hogy a bőrünk egészséges és hibátlan legyen. Időnként azonban érdemes elgondolkodni azon, hogy egy bőrgyógyász segítségét kérjük a pattanások elleni küzdelemhez.

Ha gyakran jelenik meg pattanás a bőrén, legjobb, ha bőrgyógyászhoz fordul Ha gyakran jelenik meg pattanás a bőrén, legjobb, ha bőrgyógyászhoz fordul Forrás: EgészségKalauz

Miért jó, ha elmegyünk bőrgyógyászhoz?

A bőrgyógyász ugyanis nemcsak megfelelő (a "bolti" kozmetikumoknál erősebb) ápoló készítményeket javasolhat, de segíthet azt is kideríteni, hogy pontosan milyen okok állnak a pattanások kialakulásának hátterében. Ez a még hatékonyabb terápiához szükséges: előfordulhat ugyanis, hogy belsődleges kezelésre, gyógyszerre vagy éppen az életmód (pl. az étrend) megváltozására is szükség van.

Érdemes például felkeresni a bőrgyógyászt, ha a hagyományos ápoló szerek, kozmetikumok nem használnak, nem enyhítik a pattanásosság tüneteit, vagy a bőrünk a használatuk után húzódik, kipirosodik, viszketni kezd vagy irritálttá válik. Sajnos, sokan egymás után próbálják ki a legújabb termékeket, melyek gyakran egyáltalán nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket.

Akkor is ajánlott szakorvoshoz menni, ha hirtelen jelennek meg a bőrünkön a nagyobb, fájdalmas pattanások, annak ellenére, hogy korábban nem voltak. Ez könnyen jelezhet valamilyen hormonális problémát, vagy túl sok stresszt, esetleg más problémát, de a pattanás ritkábban gyógyszer mellékhatásaként is jelentkezhet.

A leggyakoribb bőrproblémákról itt olvashat. Kattintson!

Válasszuk a bőrgyógyászt, ha úgynevezett cisztás akné alakult ki a bőrünkön, vagyis a pattanások különösen nagyok, fájdalmasak, nem kinyomhatóak és igen nehezen gyógyulnak (a legtöbbször heg is marad utánuk). Akkor is forduljunk orvoshoz, ha a pattanások mellett más kellemetlen tüneteket is tapasztalunk, pl. a bőr kipirosodását, kiszáradását, viszketését.

Ne feledjük, hogy a súlyos akné befolyásolhatja az önértékelésünket, önbecsülésünket, hangulatunkat, és szélsőséges esetben depressziót is okozhat. Ilyenkor nemcsak bőrgyógyászra lehet szükség, hanem pszichológus segítségére is!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához