Szponzorált tartalom

9+1 tipp, amellyel hajunkat és körmeinket is élettel telivé varázsolhatjuk

#hajápolás #töredezett köröm #keratin #cink
2019.12.20.

Száraz, fénytelen és töredezett haj, berepedt, gyenge körmök: a tükörbe nézve ez a látvány nem sok önbizalommal töltheti el a tulajdonosát, hiszen képzeletben ilyenkor gyakorta megjelenik - mintegy kirívó ellenpéldaként - a modellek és színésznők varázslatos külseje. De mit tehetünk mi, egyszerű halandó nők az élettel teli, erős és egészséges hajzuhatagért, körmökért?

A nők egyik ékessége a hajkorona. Nem is véletlenül, hiszen a hosszú, fényes és egészséges haj az egyik legfeltűnőbb nembéli különbség, többek között ez teszi a nőket a szebbik nemmé is. Ide tartoznak az ideálisan hosszú, fényes és erős körmök is, amelyeket szintén előszeretettel hangsúlyozhatunk körömlakkokkal, díszítésekkel. Nem véletlen tehát, hogy számos készítmény sorakozik a boltok és gyógyszertárak polcain, amelyek többek között ezekre is kifejtik jótékony hatásukat.

Most adunk 9+1 tippet, amelyekkel megóvhatjuk hajunk és körmeink egészségét a mindennapokban.

Így óvjuk meg a hajunk szerkezetét

A hajunk három rétegből áll össze: a külső hámréteg a cuticula; a középső hajkéreg a cortex; és a belső hajbél a medulla. A külső hámréteget egymást tetőcserépszerűen fedő lemezkék alkotják, amelyeket a faggyúmirigyek által termelt hajzsír von be. A haj fényessége ettől a rétegtől függ: ha a lemezkék szabályosan állnak, akkor a haj fényes, és selymes, de ha megsérül, akkor a haj töredezett, fénytelen és száraz lesz. A haj rugalmasságáért és erősségéért a keratinszálakból felépülő hajkéreg felel. A hajbélnek az a feladata, hogy összekösse a hajgyökeret és a külső részt, biztosítva az átjárást és szellőzést.

Amit érdemes kerülnünk az egészséges hajért:

1.: Hajgumik, hajpántok, hajcsattok: a különböző csattok és gumik megtörik a hajat, negatívan befolyásolják annak szerkezetét, így lehetőség szerint kerüljük a szoros kontyok, frizurák megalkotását ezzel is segítve azt, hogy hajunk szerkezete a lehető legkevésbé roncsolódjon.

2.: Hajszárító: sajnos télen megkerülhetetlen szinte a hajszárító használata, viszont a melegebb hónapokban törekedjünk arra, hogy hajunkat regeneráljuk, hagyjuk magától megszáradni.

4.: Hajfestékek: a modern nő egyik legfontosabb szépségkelléke, amellyel személyiségét és korát is alakíthatja. Ha festjük a hajunkat, akkor figyeljünk arra, hogy a hajunknak legmegfelelőbb készítményt válasszuk, illetve arra is, hogy a színváltoztatáskor is fokozatosan építsük fel az új árnyalatot.

5.: Hajformázás kellékei: hajlakk, hajvasaló hihetetlen káros hatással van a haj szerkezetére. Éppen ezért lehetőleg ne használjuk napi rendszerességgel ezeket, inkább csak akkor, ha különleges alkalomra készülünk.

A haj körülbelül 1-1.5 centimétert nő havonta.A haj életciklusában három állomás van: az aktív szakaszban a hajszál a szőrtüszőből 2-6 évig növekszik, ezt követően a növekedés néhány hétre megáll. A nyugalmi fázisban a hajgyökér működése szünetel, a hajhagyma elszarusodik, és elhal. A szakasz végén a hajgyökér új hajhagymát hoz létre, amely újabb hajszálat kezd növeszteni, ez végül aztán kitolja a régit. A fejbőrön lévő hajszálak növekedési szakaszban vannak, amikor is a legtöbb fejbőrön 50-100 hajszál hullik ki naponta.

A körmök erősítésének szabályai

A körömlemez vékony, 1 milliméter vastag, áttetsző rétegből épül fel, amelyet elszarusodott, keratinizált sejtek alkotnak. Az új körömlemez lassan képződik a körömgyökérből. A körömgyökerének látható részét lunulának nevezik, amely az a bizonyos fehéres, félhold alakú terület a körmünk alján.

Amit érdemes kerülnünk az egészséges körmökért:

6. Túlzásba vitt kézmosás: van, hogy a túlzott odafigyelés is ártalmas lehet, így a túlzásba vitt kézmosás is a körmeinknek. Az állandó kézmosás ugyanis megpuhítja a körömhéjat, amely töréshez, szakadáshoz vezet.

7. Műkörmök: a műköröm révén is rengeteg terhelés éri a körmeinket, a vegyszerekről nem is beszélve. Így, amennyiben műkörmeink vannak, azok levétele után szükség lehet saját körmeink normál állapotának visszaállítására.

8. Vízi sportok: ahogy a kézmosás, úgy az olyan vízi sportok is károsan hathatnak a körmeinkre, mint az úszás, a szinkronúszás, a wakeboard, a vízilabda stb., így ha ilyen sportnak hódolunk, akkor fokozottan ügyeljünk a körmeink utókezelésére.

9. Vegyszerek: leggyakrabban a takarítás során használunk vegyszereket, de ezek mellett a körömápolásra szánt kozmetikumok, így például a körömlakkok sem feltétlenül körmeink egészségét szolgálják. Ügyeljünk tehát a vegyszerhasználat során arra, hogy kesztyűt viseljünk, illetve a kozmetikumok használata közben vagy ezt követően a körmök kezelésére.

A körmök egész életünkön keresztül növekedésben vannak, de hetente körülbelül 0.1 millimétert nőnek. A körmök nyáron gyorsabban nőnek mint télen. A női körmök lassabban nőnek, könnyebben töredeznek és repednek meg mint a férfiaké.

+1 tipp: Ápoljuk hajunkat és körmeinket belülről is!

Vannak bizonyos készítmények, étrend-kiegészítők, amelyek tartalmazzák azokat a hatóanyagokat, amelyek elengedhetetlenek hajunk és körmeink egészséges működéséhez. Amennyiben ilyen támogatáshoz folyamodnánk, olyan készítményt válasszunk, amely tartalmaz biotint (a haj normál működését segíti), cinket (a haj és a köröm normál állapotának fenntartását támogatja), valamint L-metionin kéntartalmú aminosavat, amely kénforrásként működik a hajban és a körömben is megtalálható keratin szerkezetének felépítésében.

A keratin a fő alkotóeleme a hajnak és a körömnek. A keratin egy nagyon erős fehérje, amely kéntartalmú aminosavat tartalmaz. A szőrtüszőben lévő keratinociták, keratint termelnek, amelyek szilárd keratin rosttá alakulnak át a hajban. A köröm mátrixban is termelődik keratin, amely a köröm kemény részét alkotja.

Forrás: EgészségKalauz