Ezeket látta már?

A bőr nem felejt

2008.07.30. Módosítva: 2015.11.04.

Itt a nyár, alig várjuk a napsugarak simogatását, a gyerekek is kiszabadulnak a levegőre, a szabadba, és mindannyian élvezzük az éltető napfényt.

De fontos odafigyelnünk, hiszen azt érezzük, hogy a nap pozitív hatással van kedélyállapotunkra, segíti a D vitamin termelődését bőrünkben, javítja sok bőrbetegség tüneteit, de nem tartjuk eléggé szem előtt, hogy a túlzásba vitt napozás bőrrákhoz vezethet, elősegíti a bőr korai öregedését és sok allergiás tünetet is okozhat.

A bőr nem felejt

A napfény biológiai hatásaiért az UV spektrum felelős.

A napsugárzás rövidebb utraibolya B sugárzásból (UVB sugárzás) és hosszabb ultraibolya A sugárzásból (UVA sugárzás) tevődik össze. A középhullámú UVB sugár barnítja a bőrt, azonban napégést, azaz a bőr gyulladását (leégést) és az ebből eredő pirosodást (erythemát) okoz a bőrön, amely a bőrrák elsődleges rizikófaktora. Az epidermis sejtjeiben elnyelődve, DNS károsodást, fehérje kicsapódást, dimérképződést okoz, illetve hosszú távon carcinogen. A bőrrák fő okozója az UVB, de nem elhanyagolható az UVA okozta kockázat sem.

A hosszabb hullámhosszú UVA sugár az irháig hatol, ahol szabad gyökök képződését és egyéb molekulárbiológiai folyamatokat indukál, hosszú távon szintén carcinogen.

A napkárosodott bőrre az elastosis, teleangiectasiák, pigmentfoltok, pigmenthiányok, comedoképződés, premalignus és malignus bőrelváltozások jellemzők. Az intermittáló intenzív sugárzás a melanocytákban melanoma malignum képződést indukálhat.

Ezenkívül az UVA sugárzás a bőr korai öregedését is előidézi.

A kutatások arra engednek következtetni, hogy a túlzott UVB és UVA sugárzás károsan hat az immunrendszerünkre.

A krónikus napfényártalom jelei gyermekkorban még nem mutatkoznak, de a gyermekorvos, bőrgyógyász feladata, ennek megelőzésére serkenteni a szülőket. Felhívni a figyelmet a gyermekkori napégések késői káros hatásaira.

A bőr válasza a nap károsító hatásaira, hogy napégés kialakul-e, függ a bőrtípustól, a kapott UV dózistól. A kapott UV dózis függ a földrajzi környezettől (Pl. a víz a ráeső fény 50%-t, a homok a 25 %-át reflektálja), az alkalmazott fényvédő terméktől, ruházattól.

Fényre adott reakció szempontjából hat bőrtípust különítünk el. Az I-es bőrtípus (nagyon világos bőr, világos szem, szeplők) mindig gyorsan leég, soha nem barnul, a III. bőrtípus (közepesen világos bőr, barna haj) gyorsan barnul, ritkán ég le, stb. (részletes bőrtípus besorolások ld.: www.daylong.hu)

A fényvédő termékek hatékony védelmet nyújtanak a leégéssel szemben, megakadályozhatják a napsugárzás okozta bőröregedés kialakulását, és védelmet nyújthatnak a bőr ellenálló képességének gyengülése ellen. Fényvédő termékek megakadályozhatják egyes bőr-karcinómák kialakulását.

A fényvédő termékeknek olyan hatékonynak kell lenniük, hogy mind az UVB-, mind az UVA sugárzás ellen magas szintű közegészségügyi védelmet biztosítsanak. Összefüggés kell legyen az UVA és UVB sugárzás elleni védelem között, az UVA védelmi faktor legalább egyharmada kell legyen az UVB védelmi faktornak.

Az élet során a bőrt ért UV sugárzás több mint 50%-át gyermekkorban kapjuk. Ezért kiemelten fontos gyermekkorban a megfelelő fényvédelem. A gyermekek életmódbeli sajátossága, hogy több időt töltenek a szabadban, nyáron vízben, homokozóban, játékaik során gyakran megizzadnak. A korszerű fényvédő megfelelően adaptált a gyermek szokásaihoz, bőréhez. A faktorszáma legalább 25-30 SPF, a teljes UV spektrumban véd, lehetőleg liposzóma alapú, így kiemelten vízálló, homokálló, dörzsölésálló és izzadtságálló. Lehetőleg tartalmaz antioxidáns, gyökfogó vegyületet, pl. E vitamint. Egy éves kor alatt csak fizikai szűrőt tartalmaz fényvédő hatóanyagként, kémiai filtert nem. A fényvédő készítményeken kívül a megfelelő napozási szokások kialakítása is fontos. Pl. napellenzős sapka, ujjas póló és napszemüveg viselése, 11-15 óráig a gyermek lehetőleg ne tartózkodjon napon.

A bőr nem felejt

Az egyetlen olyan fényvédő, amelyre vonatkozóan klinikai vizsgálat bizonyította, hogy hatásos a napallergia ellen, valamint képes a nem melanoma típusú bőrdaganatok megelőzésére is! Fényvédő faktora: SPF 75. Javasolt továbbá mindenkinek, aki autoimmunbetegségben vagy egyéb immungyengeségben szenved (okai lehetnek: szervátültetés, HIV fertőzés, Hepatitis fertőzés, rákos megbetegedések kezelése). Használata: a többi Daylong termékhez hasonlóan, naponta egyszer, minden reggel, napra menetel előtt 20 perccel kell felvinni a napnak kitett bőrfelületekre és egyenletesen eloszlatni.

Érdekesség: Ennek a vizsgálatnak a keretében azt is megnézték, hogy a betegek a jó minőségű fényvédők közül (a fényvédők márkája nem volt felismerhető) melyiket preferálják. 12-ből 9 beteg a Daylongot választotta. Ezért lett a Daylong az említett klinikai vizsgálat tárgya. Tehát még a magas minőségű termékek között is preferenciákat állítanak fel a vásárlók. Egyértelműen a Daylong javára!

www.daylong.hu

www.mdb.hu/spirig

Forrás: MyDoctor