Ezeket látta már?

A bűvös szó: szeretlek!

2012.01.10. Módosítva: 2015.11.04.

Hamarabb vallanak szerelmet a férfiak? Bár a nőket tartjuk a romantikusabb nemnek, mégis a férfiak azok, akik először mondják ki egy kapcsolatban a bűvös szót: szeretlek!

Amikor egy férfi igazán szerelmes, úgy tűnik, hogy rajta is visszatarthatatlanul úrrá lesz a romantika és érzelmeit, párját megelőzve, annak tudtára adja. A cambridge-i Massachusetsi Műszaki Egyetem (MIT) Sloan Menedzsment Karának új tanulmánya szerint ugyanis 70 százalékban a férfiak mondják ki először, hogy "szeretlek".

A bűvös szó: szeretlek!

A kutatás során húsz és hatvan év közötti embereket vizsgáltak a tudósok. Az eredményekből az is kiderült, hogy boldogabban alszanak el, akiknek párjuk előtte bevallotta érzelmeit. A szociálpszichológusok ezt evolúciós okokra vezetik vissza: az emberek a szaporodás szempontjából az általuk esélyesebbnek ítélt kapcsolatba fektetnek több energiát.

Persze a kutatók szerint ez nem azt jelenti, hogy érzelmi szempontból kevesebb jelentőség lenne a vallomásnak. "Tény, hogy nagyon speciális erők játszanak szerepet, amikor valaki kimondja, hogy szereti a másikat" - fűzte hozzá Josh Ackerman, a kutatás vezetője. A kutató szerint az sem mindegy, mikor mondjuk ki a bűvös szót, az első szex előtt vagy után. "Ha valaki az első szexuális együttlét előtt vallja be a szerelmét, a másik félben többnyire szkeptikus érzelmeket kelt" - vélekedett Ackerman. A tanulmány a Personality and Social Psychology folyóiratában jelent meg.

A szerkesztő hozzászól...

Érdekes volt e cikkben az az okfejtés hogy 20-60 év közötti embereket vizsgáltak. Hát itt azért igen nagy a szórás, egy húszéves egészen másért mondja kia a varázsszót, mint akár egy harminc- de még inkább egy ötvenéves... Minden életkorban más a cél, a terv, mások az elvárások, nyilván egy hatvan felé járó már nem azért szereti a másikat mert gyerekeket akar - ez nem kizárt, de nem is valószínű.

A szó értelme és tartalma is egészen mássá válik... persze hogy fontos a szexuális együttlét, de miért ne mondhatná valaki ez előtt, hogy szereti a másikat?

Idősebb korban pedig a szexualitás minősége is megváltozik, épp egyik előző cikkben szerepelt, hogy lényege az intimitás, az együttlét, az érintés...az összetartozás érzése. Hát árnyalt kérdés ez mindenképpen.

Forrás: EgészségKalauz