Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

„Alig tudtam kocogni, nem volt erőm” – ezért fontos az izmoknak a vas!

Depositphotos 36244795 l-2015

Végre itt a tavasz, és a jó idő kezdetével újra sokan sportolnak. Megteltek a futópályák, tele vannak a szabadtéri fitneszparkok, nők és férfiak kettőzött erővel járnak a konditermekbe, már most a nyári alakjukra gondolnak. Ám azt kevesen tudják, hogy a fizikai aktivitáshoz és az izmok fejlődéséhez több vasra van szükség.

Ha kevés a vas, nem jut elég oxigén az izmokba

Ahhoz, hogy az izmok megfelelően működjenek, fontos a szervezetünk jó vasellátása. Aktív sportoláshoz vagy intenzív fizikai aktivitáshoz, izommunkához több vasra van szükségünk, mint általában. Egyrészt az izmainkban található, mioglobin nevű oxigénkötő fehérje központi eleme a vas, melynek szerepe az izmok oxigénnel való ellátása hosszabb terhelés esetén. A mioglobin színe az általa megkötött vas miatt vörös, ez adja a hús színét is. Másrészt sejtjeink energiatermelő folyamataihoz is nélkülözhetetlen a vas. A belélegzett oxigén felhasználásával és vastartalmú enzimek segítségével sejtjeink apró kis „kazánjaiban”, az úgynevezett mitokondriumokban történik az energia előállítása. Energiaellátásunktól függ, hogy kirobbanó formában érezzük-e magunkat, vagy éppen hiányzik a lendület. Így a vasnak a sportolásban kiemelt szerepe van. Aktív izommunka esetén több vasat kell bevinnünk szervezetünkbe.

Ha a sportoló egyszer csak azt veszi észre, hogy fáradtabb, lassabban fut, kevesebb súlyt tud felemelni, nincs elég energiája a mozgáshoz, nagy valószínűséggel vashiánya van. A vashiánnyal azért is vigyázni kell, mert hosszú távon vérszegénységhez vezethet, ami már súlyos, mindenképpen orvosi kezelést igénylő állapot. A vashiány kialakulását meg kell előzni: ha sportolunk, ha diétázunk, vagy ha nem eszünk elég vörös húst, akkor gondoskodnunk kell a vaspótlásról.

Gittának egyre nehezebben ment a futás

Gitta kora tavasztól, késő őszig minden nap fut legalább 5 kilométert. Reggel korán kel és lemegy a parkba kocogni. Hétvégenként futóversenyekre jár a barátnőivel, és tavaly a félmaratonon is elindult. Elhatározta, hogy az idén megpróbálja lefutni a maratont, ám az utóbbi időben egyre nehezebben ment az aktív mozgás.

– Korábban energiával és boldogsággal töltött el a futás, ám mostanában alig tudtam teljesíteni a megszokott 5 kilométeremet. El sem tudtam képzelni, hogy mi lehet a bajom, kezdetben arra gyanakodtam, talán túl hosszú időszakot hagytam ki télen, és nagyon elszoktam a mozgástól.

Sokat segített a vaspótlás

– Végül az egyik futótársam ébresztett rá, hogy vashiányos lehetek. Elmondta, hogy tavaly ő pont ugyanígy járt, mint most én is. Nem értette, hogy miért fásult és enervált, míg ki nem derült, hogy vashiánya van. Azt javasolta, mindenképpen szedjek vaspótló készítményt. Kicsit hezitáltam, mert a természetes módszerek híve vagyok, de végül elfogadtam, hogy nem tudok táplálkozással elég vasat bevinni a szervezetembe. Utánanéztem a neten, és végül egy olyan készítmény mellett döntöttem, ami hatásos és szervezetbarát. Ezt a tablettát étkezéssel egyidejűleg is be lehet venni, és csak annyi vas szívódik fel belőle a szervezetben, amennyi szükséges, és csak akkor, amikor kell. Azóta szedem a vasat: napi egy rágótablettát kell bevennem, és sokkal jobban érzem magam. Úgy érzem, újra lendületbe kerültem, és legutóbb a szokásos 5 kilométeremet is könnyedén lefutottam.” 

Forrás: EgészségKalauz