Ezeket látta már?

Barna foltok az arcon: a melazma sok nőt érint, de mit tehetünk ellene?

melazma, bőrfolt, foltok a bőrön, melanin, fényvédelem

Ez az a betegség, ami miatt nagy, sötét, elszíneződött foltok jelennek meg az arcon.

A hiperpigmentáció, vagyis amikor barna foltok jelennek meg a bőrön, általában akkor jelentkezik, ha az érintett bőrfelületet nagyobb mennyiségben éri a napsugárzás. Azonban a pigmentfoltok megjelenését egyéb tényezők is kiválthatják, ráadásul több típusa is ismert.

A hiperpigmentáció 3 formája

Bár a pigmentfoltokat elsősorban az idősebb korosztállyal kapcsoljuk össze a májfoltok miatt, a hiperpigmentáció kortól függetlenül, férfiaknál és nőknél egyaránt megjelenhet. A hiperpigmentációnak három típusa ismert, mivel a különböző bőrfelületek különféle formában reagálnak a nagy mennyiségű UV-sugárzásra.

A melazma elsősorban a kismamákat érinti (terhességi maszkként is emlegetik), a várandósság alatt és után szokott megjelenni. Jellegzetessége, hogy a nagy, sötét, szabálytalan élű foltok szimmetrikusan jelennek meg az arcon, főként azokon a területeken (arccsont, homlok, orrnyereg, felső ajkak), amelyek a legtöbbet vannak kitéve napsugárzásnak.

A lentigo – amelyre napfoltként, öregségi foltként, pigmentfoltként is szoktak hivatkozni – a test különböző, napfénynek kitett részein megjelenő hiperpigmentáció, így leginkább a karokon, a kezeken, a vállakon és az arcon jelentkezhet. Számuk és méretük az életkor előrehaladtával változik.

A PIH (gyulladás következtében kialakult hiperpigmentáció) típusú pigmentfoltokat pedig onnan ismerhetjük fel, hogy heges és szabálytalan körvonalú foltokként jelentkeznek, leginkább bőrirritációk, esztétikai eljárások, bőrsérülések (seb, égés, pattanások) utáni hegek következtében.

A melazma három típusa

A melazma tehát a hiperpigmentáció azon fajtája, amely leginkább nőknél gyakori, különösen terhesség alatt és után.

Azokon a területeken alakulnak ki, amelyek leginkább ki vannak téve a napsugárzásnak: arccsont, homlok, orrnyereg, felső ajkak. Szimmetrikusan helyezkednek el, szabálytalan kontúr és homályos élek jellemzik. A melazmának három típusát különböztetjük meg, attól függően, hogy a bőr mely rétegében helyezkedik el.

  1. Epidermális melazma (70%): a bőr legfelső rétegét érinti, világos barna jól elhatárolható foltok
  2. Dermális melazma (10-15%): a bőr mélyebb rétegeiben kialakuló, szürkés barna, halvány kék foltok, rosszul definiált körvonalak
  3. Kevert melazma (20%): A melanin pigmentek mind a két rétegben megjelennek, sötét barna pigmentfoltok jellemzik. Ezt a fajtát a legnehezebb kezelni.

A melazma legtöbbször a szervezetben végbemenő hormonális változás hatására alakul ki, például: terhesség, változókor (menopauza), hormonális fogamzásgátlók szedése. További rizikó faktorok, amelyek fokozhatják a melazma kialakulásának kockázatát: napsugárzás (UV sugárzás, látható fény), nem, kor, fototípus, öröklött hajlam, bizonyos gyógyszerek, nem megfelelő kozmetikumok alkalmazása arckezeléseket követően.

A melazma kialakulásában a melanociták fokozott működése játszik szerepet, melynek során a melanin (festékpigmentek) túltermelődés következtében hiperpigmentált foltok alakulnak ki a bőrben. Ezt a túlműködést idézi elő a szervezetben megnövekedett ösztrogén szint, valamint az UV sugárzás, új tanulmányok szerint pedig a látható fény is.

A jelentkező elszíneződések szerencsére nem jelentenek többet esztétikai problémánál. Kezelésüknél fontos, hogy ne csak nyáron, de télen is gondoljunk a fényvédelemre.

Mit tehetünk a melazma ellen?

Az életkor előre haladásával megváltozik a bőr struktúrája, ezzel együtt sérülékenyebbé válik a bőr. Ezért időskorban a nyári időszakban fokozott fényvédelem – magas faktorú fényvédő készítmény használata, megfelelő védőruházat és szalmakalap viselése – javasolt.

Várandósság alatt fokozott figyelmet igényel a bőr védelme, mivel a megváltozott hormonháztartás hajlamosíthat bőrbetegségekre, így a napallergiára is

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: egeszsegkalauz.hu