Ezeket látta már?

Itt a válasz arra, hogy az „alap” barnaság megvéd-e a leégéstől vagy sem

barnaság leégés napozás szolárium véd

Vajon Ön is úgy gondolja, hogy ha "előnapozik", akkor büntetlenül lehet később a tűző napon?

Sokan szeretnek beugrani a szoláriumba a nyaralást megelőzően, abban a reményben, hogy az „alap” barnaság megelőzheti a fájdalmas leégést. Vajon van értelme ennek az előrelátásnak?

A UAMS bőrgyógyászati osztálya szerint a szoláriumban kapott sötétebb bőrárnyalat csupán 1-4-es fényvédő faktorral (SPF) rendelkezik. Ez az SPF aligha elég ahhoz, hogy megvédjen a naptól, leégéstől. Továbbá, mivel a szolárium UVA tartományban sugároz, a barnulás nem véd meg azoktól a napból érkező UVB-sugaraktól sem, amelyek bőrpírt és DNS-károsodást okoznak.

Az UVB a leégésért felelős, az UVA pedig a barnaságot okozza

Ráadásul ugyanúgy károsodhatnak a bőr mélyebb rétegei, azok idő előtti öregedését és szárazságát okozva, mint a napból jövő ultraibolya sugárzás hasonló tartománya. Ez a fajta "védő" előbarnulás tehát teljesen értelmetlen.

Minden bőrtípusnak ugyanazok az alapvető védelmi mechanizmusai a nap káros hatásai ellen, de ez nem jelenti azt, hogy a barna bőr lényegesen jobban védene a leégéssel szemben. A barna bőr ugyanúgy kockázatot hordozhat a napégés és a napfény okozta bőrkárosodás szempontjából, mint a világos.

Amikor a bőr napfénynek van kitéve, a melanociták nevű sejtek 8 bőrben található pigmentanyag) melanint termelnek. Ez a pigment teszi a bőrt barnává vagy barnásabbá árnyalatúvá. A barna bőr ugyan valamivel jobban véd a leégéstől, mint a világos bőr, mivel a melanin egyfajta természetes napvédő hatást fejt ki, de a barna bőr sem nyújt teljes védelmet a napégés ellen, és a túlzott napozás vagy napozás közben alkalmazott nem megfelelő védelem mindenképp károsíthatja a bőrt.

Az egészséges napozás alapelve a napfény élvezete mellett a megfelelő védelem biztosítása a nap káros hatásaival szemben. A napfénynek vannak egészségügyi előnyei, például a D-vitamin termelése, ami fontos a csontok és az immunrendszer egészségéhez. Ugyanakkor fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a túlzott napozás vagy a nem megfelelő védelem nélküli napozás károsíthatja a bőrt és növelheti a bőrrák és a korai öregedés kockázatát.

Az egészséges napozás alapelvei

  1. napvédelem: a napvédők segítenek megelőzni a leégést és a bőrkárosodást, így használatuk hozzájárul az egészséges bőr megőrzéséhez. Mindig alkalmazzon megfelelő erősségű napkrémet, használjon magas faktorú (SPF) védelmet az UV-sugárzás ellen.
  2. kerülje a magas napsugárzást: a nap ereje és az UV-sugárzás csúcsértéke általában délelőtt 10 és délután 4 óra közötti időszakra esik. Igyekezzen elkerülni az intenzív napozást ebben az időszakban, amivel máris csökkentheti a napégés kockázatát.
  3. viseljünk védőruházatot: ha hosszabb ideig tartózkodik a napon, viseljen védőruházatot, például hosszú ujjú pólót, nadrágot, kalapot és napszemüveget. Ezek a ruhadarabok segítenek védeni a bőrt a nap káros hatásaival szemben.
  4. fokozatos napozás, barnulás: ha hosszabb időt tervez a napon tölteni, érdemes fokozatosan növelni a napozás idejét. Ez lehetővé teszi a bőrnek, hogy fokozatosan szokjon hozzá a napfényhez, csökkentve ezzel a napégés kockázatát.
  5. figyeljen a helyi UV-indexre: a helyi meteorológiai jelentések megadják az aktuális UV-indexet, ami az UV-sugárzás erősségét mutatja az adott területen. Nagyobb UV-index esetén különösen fontos a megfelelő napvédelem alkalmazása.
  6. gyermekvédelem: fordítson külön figyelmet a gyermekek napvédelmére. Bőrük különösen érzékeny a napfényre, ezért fontos, hogy használjanak napkrémet , viseljenek védőruházatot és kerüljék az intenzív napsütést.

Így alkalmazza a fényvédőket

  • körülbelül 30 perccel azelőtt vigye fel a fényvédőt, hogy kimenne a szabadba.
  • borús napokon is használjon fényvédőt, mert az UV-sugarak áthatolhatnak a felhőkön.
  • 2 óránként alkalmazzon fényvédő krémet – vagy gyakrabban, ha erősen izzad vagy ha úszik.
  • sminkelés során először kenje fel fényvédő krémet, majd csak után az alapozót. Önmagában az alapozó általában nem tartalmaz olyan széles spektrumú fényvédőt, amelyre szüksége van.

Ezen alapelvek betartása segítenek abban, hogy élvezhesse a napfényt és annak egészséges előnyeit, miközben bőrét is megvédheti a leégéstől és más káros hatásoktól. Az egészséges napozás az egyensúlyról szól: élvezzük a napot, de tegyünk meg minden szükséges lépést a megfelelő védelem érdekében.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Egészséges és barna bőrszín: így érheti el napégés nélkül

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

anyajegy

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához