Brutális kánikula: az év legforróbb napja jön hétfőn!

#hőségriadó #hőség #kiszáradás #OMSZ
2019.08.11.
Brutális kánikula: az év legforróbb napja jön hétfőn!

Az OMSZ jelzései szerint könnyen lehet, hogy augusztus 12., hétfő lesz az idei év legforróbb napja, megdöntve ezzel a július elsejei rekordot.

A minimumok 16 és 22, a maximumok pedig általában 33 és 37 fok között alakulnak majd országszerte, így az idei évben először adtak ki piros figyelmeztetést az összes veszélyjelzési kategóriát figyelembe véve! Jelen esetben ez a hőségre vonatkozik, vagyis a magasabb minimumoknak köszönhetően elsősorban a Dél-Dunántúlon alakulhat 29 fok fölött a napi középhőmérséklet, de ha külön egységek lennének a veszélyjelzési rendszerünkben, akkor a 29 fokos napi középhőmérséklet nagyobb városaink belső területein is jó eséllyel meglesz.

Érdekesség, hogy piros figyelmeztetés vagy riasztás meglehetősen rég volt utoljára érvényben Magyarországon, egész pontosan 2018. március 18-án volt piros kategóriájú figyelmeztetés hófúvásra az északkeleti megyékben.

Ezek a kiszáradás tünetei - így előzheti meg!

Fontos, hogy csak akkor tartózkodjunk a napon, ha feltétlen muszáj, 11 és 15 óra között pedig a strandolók is inkább az árnyékot válasszák, de a naptejről ott se felejtkezzenek meg. Ne spóroljunk a folyadékbevitellel, és vegyük figyelembe, hogy a hőségben a vezetés is nagyobb koncentrációt igényel! Figyeljünk a gyerekekre, az idősekre, a betegekre és a kisállatainkra is - a kutyasétáltatásra a kora reggeli és a késő esti órákat válasszuk, amikor a beton nem ontja magából a forróságot!

Dél-Dunántúl pirosba borul Forrás: OMSZ

Forrás: OMSZ

Forrás: EgészségKalauz