Ezeket látta már?

Dehidratáció, azaz kiszáradás

2010.07.14. Módosítva: 2015.11.04.

A kiszáradást a testünk nedvességtartalmának nagymértékű csökkenése okozza. Szerveink megfelelő működéséhez bizonyos mennyiségű folyadék szükséges. A minimum napi négy pohár víz, ideálisnak pedig nyolc pohár tekinthető. Ha több folyadékot vesztünk, mint amennyit visszapótolunk, akkor az kiszáradáshoz vezet.

Bár az egyéni szükségletek az életkor és a napi aktivitás függvényében eltérőek lehetnek. A nagyon aktív emberek folyadékigénye akár az alap mennyiség 2 – 3- szorosa is lehet.

Dehidratáció, azaz kiszáradás

Normál esetben a folyadékvesztés szomjúságérzést vált ki, így pótoljuk az elvesztett folyadékot. Ha ez nem történik meg, néhány napon belül súlyos kiszáradás lép fel. Ez megváltoztatja a szervezet működését, veseelégtelenséget és akár halált is okozhat. A kiszáradás ezen, súlyos formája azonnali orvosi ellátást igényel.

Ezen kívül még számos egyéb állapot, műtét, valamint gyógyszer okozhat kiszáradást.

A kiszáradás tünetei

 • Enyhe vagy fokozottabb szomjúság.
 • Hitelen súlyvesztés.
 • Az ajkak és a nyelv kiszáradnak.
 • A vizelet mennyisége csökken, és koncentráltabbá válik. (Ez azon is látszik, hogy a színe sötétebb, mint a normál vizeleté).
 • A pulzus és a légzésszám megnő.
 • Gyengeség, vagy szédülés (különösen álló helyzetben).
 • A bőr láthatóan kiszárad, elveszti rugalmasságát.
 • Beesett szemek.
 • A csecsemőknél a kutacs behorpad.

A csecsemőknél a kutacs behorpad.

A kiszáradás lehetséges szövődményei

 • Vesekárosodás.
 • Sokk.

Sokk.

Kommentár: orális rehidráció

Ez a nagyon tudományosan hangzó kifejezés igen fontos fogalmat takar. Az orális rehidrációt, azaz a folyadék- és elektrolit (só-) pótlást elsősorban akkor alkalmazzák, ha heves hasmenést követően fennáll a kiszáradás veszélye. Vannak egészen agresszív hasmenések, többek között a kolera- vagy rotavírus okozta esetek. Lehet persze ezt a sókeveréket egyéb kiszáradás esetén, tehát a hőség okozta esetleges kiszáradásban is alkalmazni.

A sókeverék összetétele a WHO előírása szerint: nátrium-klorid (NaCl) 2,6 g/liter, kálium-klorid (KCl), 1,5 g/liter, glukóz 13,5 g/liter és nátrium-citrát (Na3C6H5O7) 2,9 g/liter. (Gyógyszertárakban kapható a sókeverék).

Célszerű tiszta vízben oldani elfogyasztás előtt, de pl. joghurtban, vagy zöldség- ill. csirkelevesben is oldható. Javasolt, hogy egészségügyi dolgozó is "legyen közelben", ilyen helyzetekben könnyen felborul a szervezet só-vízháztartása.

Ha komolyabb probléma áll fenn, azonnal orvoshoz kell fordulni!

(Dr. Székely G.)

Mit tehetünk kiszáradás gyanúja esetén?

 • Igyunk sok folyadékot, az alkoholt és a koffeint viszont kerüljük.
 • Alkalmazzuk a rehidráló sókeveréket. (ld. kommentár)
 • Azonnal forduljunk orvoshoz, ha csecsemőn, vagy kisgyermeken jelentkeznek a kiszáradás jelei. Ugyanezt tegyük súlyos, csillapíthatatlan hányás esetén is.
 • A beteget szállítsuk azonnal kórházba, ha a sokk jelei mutatkoznak rajta.
 • Vegyünk magunkhoz némi táplálékot is, ha képesek vagyunk rá. Kerüljük azonban a magas rost tartalmú zöldségeket és gyümölcsöket.

Vegyünk magunkhoz némi táplálékot is, ha képesek vagyunk rá. Kerüljük azonban a magas rost tartalmú zöldségeket és gyümölcsöket.

Mit tehet az orvos?

Az orvos feltárja a kiszáradás okát, szükség esetén pedig kórházban történő intravénás folyadékpótlást ír elő.

Hogyan előzhetjük meg a kiszáradást?

Nagymértékű folyadékfogyasztással megelőzhető a kiszáradás, még olyan esetekben is, mint az extrém meleg időjárás, megerőltető testmozgás, hosszan tartó hasmenés. Ha súlyos hányástól szenvedünk, próbáljuk lassan, kortyonként visszapótolni az elvesztett folyadékot.

Dehidratáció, azaz kiszáradás

Hogyan védekezzünk melegben a kiszáradás ellen?

A folyadékvesztést legjobban vízfogyasztással ellensúlyozhatjuk. Már az előtt igyunk, mielőtt megszomjaznánk. Ne feledjük, hogy a szénsavas, cukros üdítők, a kávé és az alkohol nem helyettesíthetik a vizet. Bár ezek is tartalmaznak némi vizet, azon kívül még dehidratációt okozó anyagok is találhatók bennük.

Az úgynevezett izotóniás sportitalok képesek a hosszú távú és intenzív testmozgás során elvesztett ásványi anyagok egy részét pótolni, de estünkben nem elegendőek a folyadékpótláshoz.

A kiszáradás megelőzése nagy melegben

Melegben nagyon fontos, hogy ne csak akkor igyunk, amikor szomjasak vagyunk. Félóránként igyunk meg legalább másfél pohár vizet, valamint fogyasszunk el ugyanennyi folyadékot 20 – 30 perccel sportolás előtt is.

Egyéb tippek a kiszáradás elkerülésére nagy melegben:

 • Kerüljük a napot a déli órákban, a szabadtéri tevékenységekhez válasszuk a kora reggeli, vagy az esti órákat.
 • Viseljünk napszemüveget, és védjünk arcunkat, nyakunkat, fülünket kalappal a leégéstől. Ez utóbbi ugyanis megakadályozza testünket abban, hogy megfelelően tudja hűteni magát.
 • Szellős, laza ruházatot hordjunk, amely lehetővé teszi a levegő szabad áramlását, így elpárologtatva az izzadságot.
 • Valamint kerüljük a sötét színű ruhákat, mert ezek több hőt nyelnek el, mint a világos színek.

Valamint kerüljük a sötét színű ruhákat, mert ezek több hőt nyelnek el, mint a világos színek.

Ha megtanuljuk felismerni a kiszáradás jeleit, valamint azt, hogyan tudjuk kivédeni, akkor kellemes és biztonságos nyárnak nézünk elébe!

Fordította: Ehardt Andrea

Forrás: MyDoctor
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához