Mindenki ezt nézi most!

Egy veszély: fogamzásgátlás és vérrögképződés

Az új fogamzásgátló tabletták gyakrabban okoznak trombózist, mint a korábbi gyógyszerek. Azok a hölgyek, akik negyedik generációs fogamzásgátló tablettát szednek (ezek új progeszteron összetevője a drospirenone) két-háromszor gyakrabban kapnak trombózist, mint a levonorgestrelt tartalmazó tablettát szedő társaik, derül ki egy, a BMJ-ben április 22-én megjelent közleményből.

"Igazolódott, amit sok orvos régóta feltételez. Az új gyógyszernek magasabb a vérrögképző hatása, ám még mindig kisebb, mint terhességben, ezért nem ellenjavallt használata" - magyarázza Dr. Rachel Bonnema, a Nebraska Egyetem Egészségügyi Központjának belgyógyász docense. "Még ha ez igaz is, a tényleges kockázat igen-igen alacsony marad."

Egy veszély: fogamzásgátlás és vérrögképződés

Az új tabletták nagyon népszerűek, annak ellenére, hogy a tromboembólia kockázatuk ismerten magasabb. A két új vizsgálat során 15 és 44 év közötti amerikai hölgyeket vizsgáltak - ők 2002 január után kezdték el szedni vagy a drospirenone vagy a levonorgestrel tartalmú tablettákat. A vizsgálat során Dr. Susan Jick (Boston Egyetem Orvosi Kar), a kísérletet vezető kutatója 186 tromboembólián átesett és 681 egészséges kismamát hasonlított össze. Az új tablettát szedők között az embólia gyakorisága 2,3-szor nagyobb volt. A tényleges kockázat azonban összességében alacsony volt-100 ezer drospirenonet szedő közül 30,8-en összehasonlítva a 12,5/100 ezres aránnyal a levonorgesztrel csoportban .

A másik tanulmány hasonló korosztályú nők között Angliában készült, ott háromszoros kockázatemelkedést mértek. Ez 23 illetve 9,1 elváltozást jelent 100 ezer gyógyszerszedő között, vagyis a tényleges kockázat igen alacsony. Ugyanakkor nem ismert, a drospirenone miért növeli a kockázatot. Ezzel szemben igazolódott, hogy a negyedik generációs tabletták nem emelik az epehólyagbetegségek kockázatát.

Hogy megváltozik-e az orvosi gyakorlat az eredmények hatására-elképzelhető, de nem valószínű. "Valószínűleg ha valakinek új gyógyszert kell írni, nem fogom ezeket javasolni, de biztosan nem fogom más gyógyszerre átállítani azokat, akik hat hónapja vagy egy éve szedik a gyógyszert, és nem jelentkezik semmilyen panaszuk, főleg, ha a családban vagy az egyénnél nem fordult elő trombózis vagy embólia az anamnézisben" - mondta el Dr. Steven Goldstein New York-i nőgyógyász.

Azoknak, akinél magas a tromboembólia kockázata valószínűleg senki sem javasol fogamzásgátlót. Ugyanakkor a drospirenone tartalmú gyógyszernek megvannak az előnyei is. Hatására kevesebb vizet tart vissza a szervezet, csökkenti a menstruációt megelőző tünetegyüttest, amik fontos előnyök azoknak, akik szedhetik a gyógyszert. Nem kell mellőzni ezt a gyógyszert sem. Bonnema szerint az eredmények hasznosak a tanácsadás során, de nem ennek van a legnagyobb jelentősége.

Forrás: Medipress