Ezeket látta már?

Ez a hajkiegyenesítő szer megduplázhatja a méhnyakrák kockázatát

hajkiegyenesítő, daganat

Azoknál a nőknél, akik 1 év alatt 4 alkalomnál többször használták, kétszer nagyobb valószínűséggel alakult ki méhrák, mint azoknál, akik nem használták ezt a terméket.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt egy új tanulmányról, ami szerint a hajkiegyenesítő szerek több, mint duplájára emelhetik a méhrák kockázatát egy új amerikai tanulmány szerint:

"Egy, a Journal of the National Cancer Institue szaklap 10. 17-i számában megjelent tanulmányban a kutatók 33.947, 35 és 74 év közötti egyesült államokbeli nő adatait tanulmányozták, akik részt vettek a Sister Studyban. (Ennek célja az, hogy azonosítsa a mellrák kockázati tényezőit és más egészségügyi problémákat.)

A kutatók körülbelül 11 évig követték a vizsgálatban résztvevő nőket. Ez idő alatt 378 méhrákos esetet diagnosztizáltak.

Az elemzés során a tudósok azt találták, hogy azoknál a nőknél, akik azt mondták, hogy egy év alatt több mint négyszer használtak hajkiegyenesítő termékeket, több mint kétszer nagyobb valószínűséggel alakult ki méhrák, mint azoknál, akik nem használták ezeket a termékeket.

Azon nők 1,64%-ánál alakult ki méhrák 70 éves korukig, akik soha nem használtak hajkiegyenesítőt, de a gyakori felhasználóknál ez a kockázat akár a 4,05%-ot is elérheti.

A kutatók arról számoltak be, hogy nem találtak megnövekedett méhrák kockázatot azoknál a nőknél, akik más hajápoló termékeket használnak."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hajhullás (telogén effluvium) oka, tünetei és kezelési lehetőségei

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához