Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

És ön mindent megtesz a szája egészségéért? (x)

Ügyeljünk a száj egészségének megőrzésére!

A kívülről, szabad szemmel is jól látható testrészeinkre általában jobban odafigyelünk: kicserepesedett szánkat például ajakírrel ápolgatjuk. De vajon ugyanilyen gondosan foglalkozunk a szájüregünkkel, szájnyálkahártyánkkal is?

Mikor gond a szájszárazság?

Az ember szája nemcsak kívülről, hanem belülről is kiszáradhat. Ez mondhatni természetes olyankor, ha valaki sokáig beszél, nyitott szájjal alszik, esetleg náthás és emiatt nem tud az orrán át lélegezni. Ám előfordulhat, hogy a szánk valami más okból szárad ki. A cukorbetegséggel élőket gyakran érinti ez a probléma, mint ahogy bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet szájszárazság. Érdemes mindent megtenni a szájszárazság ellen, mert azon túl, hogy kényelmetlen érzést okoz, a szájüreget bélelő nyálkahártya is sérülékenyebbé, fertőzésekre hajlamosabbá válhat miatta.

Gyakori fertőzések a szájban

Sokaknak okoz gondot az afta, ez a szájüreg nyálkahártyáját érintő, viszonylag gyakori fertőzés. Az apró hólyagocska megjelenését kísérő fájdalmas gyulladással az emberek 60 százaléka találkozik legalább egyszer élete során, és sokaknál vissza-visszatérő problémát okoz. A protézist vagy fogszabályzót viselők különösen hajlamosak rá. Súlyosabb gondokat okozhat a szájnyálkahártya-gyulladás speciális fajtája, a mukozitisz, amely a daganatos betegségben szenvedőknél, főként a kemoterápia és a fej-nyaki sugárterápia mellékhatásaként fordul elő. Jellemzően fájdalom, vörösség, égő érzés kíséri, és kész kínszenvedéssé válhat az evés, az ivás, de akár a beszéd is.

Ápoló segítség a szájnak

Legyen szó a szájüregen belüli aprócska, ámde fájdalmas elváltozásokról, komolyabb szájnyálkahártya-gyulladásról, vagy mindössze szájszárazságról, az Endoral szájöblítő oldat hasznos segítség lehet. Egyedülálló összetevője a 100%-ban természetes eredetű, sejtvédő hatású ectoin molekula, amely gyulladáscsökkentő hatása mellett a sejteket körülölelő membrán fehérjeszerkezetének stabilitását is biztosítja. Csökkenti a szájnyálkahártya-gyulladás tüneteit és enyhíti a kellemetlen szubjektív tüneteket, a fájdalmat, a pírt és az égő érzést. Fájdalomcsillapító hatásának köszönhetően megkönnyíti az evést, az ivást és a beszédet. Az Endoral szájöblítő oldat elősegíti a sérült szájnyálkahártya regenerációját, ezáltal hozzájárul a gyógyulásához, emellett nedvesíti a kiszáradt nyálkahártyát, tisztítja a szájüreget és védi azt a további kiszáradástól.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz Patikában kapható gyógyászati segédeszköz Forrás: Egészségkalauz

Ectoin, a természet ajándéka

Az ectoin molekulát szélsőséges körülmények között élő egysejtűek vizsgálata közben fedezték fel, alig pár évtizeddel ezelőtt. A tudósok éppen azt keresték, hogy mi lehet az aprócska élőlények túlélésének titka akár a sivatagi forróságban, akár a sarkvidékek jeges közegében. Mint kiderült, ezek a baktériumok önmaguk védelmére ectoint termelnek, amely megóvja őket a kíméletlen környezeti tényezőkkel szemben. Az ectoin molekula sejtvédő hatását mára számos kutatás és vizsgálat igazolta, és az Endoral az egyetlen olyan szájöblítő oldat, amely tartalmazza ezt a hasznos összetevőt. Az Endoral vény nélkül kapható a patikában.

kockazatokrol
Forrás: EgészségKalauz