Ezeket látta már?

Fagyási sérülések: megelőzés és kezelés

fagyás sérülés

Bár egyelőre úgy tűnik, az extrém hideg időjárás még elkerül minket, nem árt azonban tisztában lenni az egyik leggyakoribb téli probléma tüneteivel, kezelésével és megelőzésével. Mit érdemes tudni a fagyási sérülésekről?

Az emberi szervezet általában nincs hozzászokva az extrém hideghez, a téli hónapokban éppen ezért (főként megfelelő védő ruházat nélkül) könnyen kialakulhatnak a hideggel összefüggő problémák, sérülések. Meglepő módon, nem is szükséges feltétlenül, hogy nagyon hideg legyen, az erős szél vagy az átnedvesedett ruházat is fagyási sérülésekhez, fagydaganathoz vezethet. A fagyási sérülések lényege, nagyon leegyszerűsítve, hogy a test lehűlésével (hiszen ilyenkor a szervezet igyekszik a belső szervek megfelelő hőmérsékletét fenntartani) a perifériákon a vérerek összehúzódnak, a vérkeringés romlik, és a szövetekben apró jégkristályok keletkeznek, a sejtek sérülhetnek, akár el is pusztulhatnak. A szövetkárosodás sajnos akkor is bekövetkezhet, ha az érintett szövetek felmelegszenek. A fagyás súlyossága attól függ, hogy milyen mértékű a károsodás, illetve mennyire „mélyen” érinti a szöveteket. Ezért beszélhetünk felületi és mélyszöveti fagyási sérülésekről egyaránt.

A fagyási sérülések tulajdonképpen bárkinél kialakulhatnak, de természetesen nagyobb veszélyben vannak azok, akik sok időt töltenek a szabadban, illetve az idősebbek, és bizonyos állapotok (kimerültség, kiszáradás, alkoholfogyasztás) is növeli a fagyás rizikóját.

A fagyási sérülések tünetei

A fagyás a leggyakrabban az ujjakat és lábujjakat, az orrot, a füleket és az orcákat érinti. A fagyásnak különböző fokozatait különböztetik meg a szakemberek, attól függően, hogy milyen szövetek károsodtak. A fagyás legelső tünetei között találhatjuk a bőr kifehéredését, duzzanatát, esetleg a hólyagok megjelenését, a bőr megkeményedését. Súlyosabb esetben az érzéketlenség, zsibbadás mellett a bőr elszíneződése, véres hólyagok megjelenése is jellemző lehet. Sajnos, a szövetkárosodás mértéke, a fagyási sérülés súlyossága nem állapítható meg azonnal, csak akkor, ha az érintett terület visszamelegszik, a véráramlás helyreáll – vagy éppen egyáltalán nem áll helyre. Ilyenkor sajnos amputációra is szükség lehet, sőt akár az is előfordulhat, hogy a beteg, elhalt testrész magától válik le a testünkről.

A fagyás kezelése

Nagyon fontos, hogy a fagyási sérülés vagy annak lehetősége esetén minél hamarabb menjünk védett, meleg helyre, ahol meleg folyadék (tea, leves) fogyasztásával kezdjük meg a szervezet felmelegítését. Ha az érintett testrész felmelegedése fájdalommal jár együtt, fájdalomcsillapítót is bevehetünk. Lehetőség szerint menjünk orvoshoz, súlyosabb esetben pedig haladéktalan orvosi ellátásra van szükség!

Filmekben, tévésorozatokban gyakran láthatjuk, hogy a hidegnek kitett testrészt dörzsölgetve igyekeznek felmelegíteni. Ez azonban kifejezetten káros, sőt veszélyes lehet, ha fennáll a fagyási sérülés lehetősége, hiszen a dörzsölés csak tovább roncsolja a szöveteket!

A fagyási sérülések megelőzése

A fagyási sérüléseket könnyebb megelőzni, mint kezelni! Nagyon hidegben (-15 fok alatt) a lehető legkevesebb időt töltsük a szabadban. Rétegesen, az időjárásnak megfelelően öltözzünk fel, olyan ruhákba, amelyek segítenek szárazon tartani a végtagjainkat, elvezetik a nedvességet. Akár két pár zoknit, dupla kesztyűt is felvehetünk! Ne viseljünk túlságosan szűk, kényelmetlen ruhákat, melyek befolyásolhatják a vérkeringésünket! Óvakodjunk az alkohol fogyasztásától, ez egyrészt a vérkeringésünkre és a szervezetünk önvédő mechanizmusaira, másrészt a tudatállapotunkra, az ítélőképességünkre is komoly hatással lehet.

Forrás: egeszsegkalauz.hu