Ezeket látta már?

Így válasszon megfelelő fényvédő krémet - előzze meg a leégést és a melanómát

https://www.egeszsegkalauz.hu/orvosnal/diagnosztika/eros-izzadas-okai-ellen/55w1lrh

Végre beköszöntött az igazi nyári idő, minden jó és negatív vonzatával együtt. Adunk néhány tippet, hogyan válasszon magának fényvédő krémet.

Bizonyára tudja, hogy a magas faktorszámú fényvédő készítmények használata milyen nagy jelentőséggel bír, hiszen a káros UV-sugárzás nem csak leégést és különböző bőrproblémákat okozhat, de akár melanómát is. Az ilyen termékekkel roskadásig tele vannak a drogériák és a boltok polcai, így sok fejtörést okozhat az, hogy kiválasszuk a számunkra megfelelő készítményt. Adunk pár tippet ennek eldöntésére.

Tartsa szem előtt a bőrtípusát

Fontos, hogy a bőrtípusának megfelelő fényvédőt válasszon. Ha például száraz a bőre, akkor egy olyan készítményre van szüksége, amely táplálja és hidratálja is a bőrét (például hialuronsavat tartalmaz). Zsíros, pattanásos bőr esetén vízbázisú fényvédőt keressen, ha pedig érzékeny, kerülje az alkoholt, a parabéneket, szilikonokat, illatanyagokat és a durva vegyszereket tartalmazó termékeket, hiszen ezek további irritációt okozhatnak.

Széles spektrum

Az American Dermatology Association (ADA) szerint az egyik legfontosabb az, hogy széles spektrumú készítményt válasszon - ez azt jelenti, hogy véd az UVA és az UVB sugarak ellen is. Az előbbiek a bőr idő előtti öregedését okozhatják, míg az utóbbiak inkább a leégésért felelősek. Mindkettő veszélyes, hiszen túlzott hatásuk bőrrákhoz vezethet.

Fizikai vagy kémiai fényvédő?

Mind a fizikai (ásványi), mind a kémiai fényvédők a javunkat szolgálják, ám máshogy akadályozzák meg az UV-sugárzás okozta károsodást. Az előbbiek bőr tetején helyezkednek el, hogy egyfajta pajzsként visszaverjék a nap káros UV-sugarait. Az ilyen készítmények főleg cink-oxidot és/vagy titán-dioxidot tartalmaznak. A kémiai fényvédőkben jellemzően avobenzont, oktinoxátot és oxibenzont találunk, amelyek elnyelik az UV-sugarakat, majd azokat inaktiválják, így kémiai reakcióval védenek. Az ilyen fényvédőkről érdemes tudni, hogy bőrirritációt okozhatnak, ezért az érzékeny bőrűek számára nem ajánlott!

Magas SPF-t válasszon

Az SPF (Sun Protection Factor) értéke azt mutatja meg, hogy az adott fényvédő hányszor tovább képes védelmet biztosítani a leégés ellen ahhoz képest, ha nem használna semmilyen készítményt. Szakemberek azt javasolják, hogy minimum 30 SPF-et keressen, de még jobb az 50-es - főleg akkor, ha világosabb a bőre, sok anyajegye van és ha pigmentfoltokkal küzd.

Összehasonlításként az SPF15 az UVB sugarak körülbelül 93 százalékát, míg az SPF 30 az UVB sugarak körülbelül 97 százalékát blokkolja.

Ügyeljen arra, hogy az otthona elhagyása előtt fél órával vigyen fel egy SPF 30-as fényvédőt az egész testére, majd lehetőleg két óránként ismételje meg.

Vízállóság

A nagy nyári melegben lényegesen többet izzadunk, nem beszélve arról, hogy olykor mindannyiunknak jól esik megmártózni a hűsítő vízben. Éppen ezért jó, ha vízálló terméket választunk. Bár sajnos egyik sem teljesen vízálló, ám az ilyen készítmények többsége azért 40-80 percig kitart, még erős izzadás esetén is. Utána újra fel kell kenni. Amennyiben úszik, úgy minden kijövetel után alkalmazza újra a fényvédőt!

Spray vagy krém?

Bár a szórófejes naptejeket lényegesen egyszerűbb használni, ám érdemes tudni, hogy ezekkel nem lehet egyenletes fedést biztosítani, az arc jó részére nem jut belőle, nem beszélve arról, hogy tartalmuknak egy része a levegőbe kerül, így nem is gazdaságos. Helyette válassza inkább a klasszikus vonalat és krémeket tegyen a táskájába.

Tippek a nyári hónapokra

  • 11-16 óra között lehetőleg húzódjon árnyékba.
  • Viseljen széles karimájú kalapot.
  • Felhősebb időben is használjon fényvédőt.
  • Amikor az autóban utazik, akkor is kenje be magát.
  • Nappali arckréme is tartalmazzon fényvédőt.
  • Fokozatosan szoktassa hozzá magát a naphoz.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mikor a legerősebb, legkárosabb a nap? Ettől is függ a válasz

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

napozás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához