Ezeket látta már?

Foltokban hullik a haja? Ezt lehet tenni ellene

foltos hajhullás, hajhullás, haj

A haj a nő egyik legszebb éke, éppen ezért érint minket érzékenyen, ha nem egészséges. Ha pedig hullik, az szabályosan rémisztő, de tehetünk ellene!

A foltos hajhullás (alopecia areata) autoimmun eredetű probléma, melynél egy vagy több foltban teljesen kihullik a haj. Jelenleg nincs olyan módszer, amely teljesen meggyógyítaná a beteget, de bizonyos gyógyszerekkel serkenteni lehet, hogy a haj visszanőjön.

A hajhullás kezelése

Az alopecia areatanak nincsenek közvetlen negatív hatásai az egészségre, azonban tény, hogy megnöveli a pszichés problémák, a depresszió kialakulásának rizikóját, és befolyásolhatja az önbizalmat, valamint az önértékelést is. Gyakori, hogy spontán, minden beavatkozás nélkül újra kinő az érintett területen a haj, ez azonban nem jelenti azt, hogy a betegség ne újulhatna ki.

Ugyanakkor, a megfelelő terápia meghatározását megnehezítheti, hogy a betegség lefolyása nehezen előrejelezhető, és azt sem lehet megjósolni, hogyan fog a szervezet válaszolni a kezelése. Előfordulhat az is, hogy a betegnél semmilyen terápiás módszer nem válik be. A jelenleg birtokunkban lévő módszerek nem akadályozzák meg a betegség kiújulását, vagy azt, hogy újabb kopasz foltok alakuljanak ki (akár a korábbi foltok „gyógyulásával” egy időben). A terápia megválasztásánál természetesen azt is figyelembe kell venni, hogy mekkora kiterjedésű a hajhullás.

Az alopecia areata kezelésénel vagy az immunrendszer túlműködésének megakadályozása, az immunválasz elnyomása a cél, vagy pedig a haj visszanövekedésének a serkentése. Lehetőség van a két módszer kombinálására is.

Gyógyszeres kezelés

A gyógyszeres kezelés történhet helyileg alkalmazható vagy szisztémás kortikoszteroidokkal, esetleg szteroidinjekciókkal (ezeket szintén közvetlenül az érintett területen alkalmazzák). A kezelés általában több hétig, hónapig tart. A gyógyszer típusától és használatától függően a haj visszanövése 4-12 hét után indulhat be, és a pozitív hatás akár egy évig is megmaradhat. Immunoterápia esetén szintén helyileg ható krémeket használnak, ilyenkor a haj visszanövésére 3-12 hónapot kell általában várni.

A helyileg alkalmazott gyógyszerek mellékhatása lehet viszketés, gyulladás, allergiás reakció, de megnőhet más problémák (pl. a vitiligo) kialakulásának a rizikója is. A szisztémás szereknél a mellékhatások között találjuk a hízást, a magas vérnyomást, a túlzott szőrnövekedést, a pattanások kialakulását is.

A hajhullás alternatív kezelése

Sajnos, nincs bizonyíték arra sem, hogy alternatív módszerekkel kezelni lehetne az alopecia areatát. Egy kisebb kutatás ugyan talált összefüggést az alacsony cinkszint és a foltos hajhullás súlyossága között, egy másik pedig állatkísérletek során derítette ki, hogy a kvercetinben gazdag ételek fogyasztásával enyhíteni lehet a tüneteket, de mindkét esetben további vizsgálatokra van szükség.

Bármilyen kezelés mellett dönt is valaki, érdemes megfontolni, hogy azt pszichoterápiával is kiegészítsék. Bár az alopecia areata nem fertőző, nem jelent közvetlen veszélyt az életünkre, és nem befolyásolja nagy mértékben a hétköznapjainkat, például a munkavégzés képességét, befolyásolhatja a stressztűrő képességünket, a hangulatunkat vagy a másokkal való kapcsolatainkat is.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: EgészségKalauz