Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Gyakori bőrbetegség a nőknél: mi is az a melazma?

GettyImages-928867062

A melazma (terhességi maszk) a hiperpigmentáció egy fajtája, amely leginkább nőknél gyakori, különösen terhesség alatt és után. Nagy, sötét, elszíneződött foltokként jelennek meg főként az arcon.

Azokon a területeken alakulnak ki, amelyek leginkább ki vannak téve a napsugárzásnak: arccsont, homlok, orrnyereg, felső ajkak. Szimmetrikusan helyezkednek el, szabálytalan kontúr és homályos élek jellemzik. A melazmának három típusát különböztetjük meg, attól függően, hogy a bőr mely rétegében helyezkedik el.

  1. Epidermális melazma (70%): a bőr legfelső rétegét érinti, világos barna jól elhatárolható foltok
  2. Dermális melazma (10-15%): a bőr mélyebb rétegeiben kialakuló, szürkés barna, halvány kék foltok, rosszul definiált körvonalak
  3. Kevert melazma (20%): A melanin pigmentek mind a két rétegben megjelennek, sötét barna pigmentfoltok jellemzik. Ezt a fajtát a legnehezebb kezelni.

A melazma legtöbbször a szervezetben végbemenő hormonális változás hatására alakul ki, például: terhesség, változókor (menopauza), hormonális fogamzásgátlók szedése. További rizikó faktorok, amelyek fokozhatják a melazma kialakulásának kockázatát: napsugárzás (UV sugárzás, látható fény), nem, kor, fototípus, öröklött hajlam, bizonyos gyógyszerek, nem megfelelő kozmetikumok alkalmazása arckezeléseket követően.

A melazma kialakulásában a melanociták fokozott működése játszik szerepet, melynek során a melanin (festékpigmentek) túltermelődés következtében hiperpigmentált foltok alakulnak ki a bőrben. Ezt a túlműködést idézi elő a szervezetben megnövekedett ösztrogén szint, valamint az UV sugárzás, új tanulmányok szerint pedig a látható fény is.

A jelentkező elszíneződések szerencsére nem jelentenek többet esztétikai problémánál. Kezelésüknél fontos, hogy ne csak nyáron, de télen is gondoljunk a fényvédelemre.

További részletek: http://www.bioderma.hu/termekeink/photoderm/m-spf-50

A melazma kialakulásának esélyét csökkenti, ha odafigyelünk a fényvédelemre A melazma kialakulásának esélyét csökkenti, ha odafigyelünk a fényvédelemre Forrás: bioderma
Forrás: egeszsegkalauz.hu