Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Hatalmas ötlet a természettől az ectoin! Még a nagyim szájöblítőjében is ez van (x)

fény derül a speciális ectoin molekula hatásaira!

Egyesek soha el nem olvasnák a patikában megvásárolt szerekhez mellékelt használati útmutatót. Zoltán is ebbe a típusba tartozott, mígnem egy nap győzött a kíváncsisága, és úgy döntött, utánanéz, vajon miért esküszik a nagymamája éppen arra a bizonyos szájöblítőre.

A kiművelt nagymama

– Az egész úgy kezdődött, hogy a nagymamám leküldött a gyógyszertárba, hogy vegyek neki Endoralt – meséli Zoltán. – Az Endoral egyébként egy szájöblítő oldat, és a nagyi azért használja, mert cukorbeteg, és emiatt szinte állandóan száraz a szája. Drága jó nagyim kérése számomra mindig parancs, úgyhogy azonnal indultam is a patikába megvenni neki a szert. Fél füllel még éppen hallottam, hogy a mama valami speciális molekulát is emleget, meg hogy éppen amiatt szereti ezt a fajta szájöblítőt használni. Bevallom, az én nyugdíjazott közértpénztáros nagymamám szájából azelőtt soha nem hallottam a „speciális molekula” kifejezést, ezért felettébb kíváncsi lettem erre az Endoralra, ha már egy hetvenöt éves, galambősz néni is természettudományos szakszavakkal kezd dobálózni, ha csak szóba kerül a szer neve.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz Patikában kapható gyógyászati segédeszköz Forrás: Egészségkalauz

Esztétikus, egyben praktikus csomagolás

Amint kezemben volt az Endoral doboza, nyomban ki is nyitottam, mert kíváncsi voltam, mi lehet benne. Az esztétikusan megtervezett kartondobozban adagonként csomagolva sorakozott az egy-egy alkalomra való szájöblítő oldat. Később rájöttem, hogy ennek komoly jelentősége van, hiszen ha a folyadékot egyetlen, nagy kiszerelésben árulnák, akkor az is előfordulhatna, hogy felbontás után túl hamar lejár a szer szavatossága, esetleg még azelőtt, hogy az egész „löttyöt” felhasználta volna a nagyi. Így viszont praktikusan mindig csak annyit kell felbontani belőle, amennyit éppen el is használ az ember. A csinos kis ampullák felettébb mutatós látványával betelve, rátértem a használati útmutató átböngészésére.

Fontos információk a patikai dobozban

Bevallom, én vagyok az az ember, aki soha életében még nem olvasott el egyetlen betegtájékozatót vagy egyéb papirost, amit a gyógyszerek dobozában szokott találni az ember. Most viszont megtettem, és hamar rá kellett jöjjek, hogy a nagyi csakis innen idézhette az általa használt „speciális molekula” kifejezést. A papíron ugyanis ott állt fehéren-feketén, hogy az Endoral valóban tartalmaz egy „természetes sejtvédő molekulát”, méghozzá az ectoint, „amely gyulladáscsökkentő és membránstabilizáló hatással rendelkezik.” Valamint hogy az Endoral nemcsak szájszárazságra, hanem a szájnyálkahártya-gyulladás tüneteinek enyhítésére is alkalmas. A nagyim tehát nem hazudott a speciális molekula kapcsán, és innentől már csak egyetlen dolog érdekelt, hogy mi a csuda az a „membránstabilizáló hatás”. Így aztán, amint otthon átadtam az Endoralos dobozt az elégedett megrendelőnek, nekiálltam kutakodni az interneten, hogy kinyomozzam, mi is pontosan ez az ectoin molekula.

És íme, fény derül a speciális ectoin molekula „membránstabilizáló” hatására!

A neten barangolva nagy érdeklődéssel olvastam, hogy az ectoin molekulát nem is túl régen, alig pár évtizede fedezték fel a tudósok. Olyan egysejtűeket tanulmányoztak, amelyek jól tűrik a sivatagi forróságot csakúgy, mint a sarkvidékek dermesztő hidegét. De még a sós tavak vizében is életben tudnak maradni, és az erős UV-sugárzással szemben ugyancsak ellenállóak. A kutatók meg akarták fejteni az aprócska élőlények túlélésének titkát, így bukkantak rá az ectoin molekulára. Ezek a csöppnyi egysejtűek ugyanis a saját védelmük érdekében ectoint termelnek. Ez a molekula védi meg a felszínüket a kiszáradástól, és a sejtek belsejét a rájuk leselkedő károsító tényezőktől. Az ectoin mindezt a sejtet körülölelő vékony fal, a sejtmembrán egészséges fehérjeszerkezetének megóvásával, erősítésével éri el. Heuréka! – kiáltottam fel – hát ezt jelenti a „membránstabilizáló” hatás! Innentől teljesen világos volt számomra is, miért ragaszkodik olyan nagyon az én nagymamám is az ectoint tartalmazó Endoral szájöblítőjéhez. A kis egysejtűek fantasztikus „találmánya”, az ectoin molekula ezek szerint a szájnyálkahártyájának egészségéért is képes „dolgozni”. Elvégre a krónikus szájszárazság miatt a száj belsejében található hámsejtek védtelenebbé válhatnak, Endorallal viszont megelőzhetők lehetek az emiatt kialakuló esetleges sérülések, fertőzések. Sőt, a már kialakult szájnyálkahártya-gyulladás tünetei (égő érzés, kipirosodás, fájdalom, evéssel-ivással járó kellemetlenségek) is csillapíthatók az Endoral szájöblítő használatával. Ez nemcsak a diabéteszeseknek fontos információ, hanem azoknak a betegeknek, akik valamilyen gyógyszer mellékhatásaként tapasztalják magukon a szájszárazság tüneteit. A kemoterápiában vagy fej-nyaki sugárkezelésben részesülők szintén érintettek, hiszen a kezelések mellékhatásaként az ő esetükben is gyakran előfordulhat a szájnyálkahártya kiszáradása, illetve gyulladása.

Aki használta, elégedett volt az Endorallal

Egy ellenőrzött klinikai kutatás eredményeiről is találtam említést a neten: egy másik szájöblítő oldattal való összehasonlító vizsgálat szájszárazsággal, illetve szájnyálkahártya-gyulladással küszködő, daganatos betegségben szenvedő betegek elismeréssel nyilatkoztak az Endoralról. Többségük szívesen venné meg, és másoknak is ajánlaná az Endoral használatát.

Az ectoin másra is jó

A világhálón barangolva találkoztam még ectoint tartalmazó orrspray-vel, amellyel a náthától vagy allergiától szenvedő orrnyálkahártyát lehet kezelni, illetve számos kozmetikai, bőrápoló készítményben ugyancsak alkalmazzák ezt a hasznos molekulát. Összességében tehát megállapítható: az ectoin egyrészt hatalmas ötlet a természettől, másrészt remek eredmény, hogy immár az emberek egészségét is szolgálhatja ez az „okos” kis molekula.

Hatalmas ötlet a természettől az ectoin! Még a nagyim szájöblítőjében is ez van (x)
Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához