Ingyenes szűrővizsgálatok felnőtteknek - II. rész

#szűrővizsgálatok #Diagnosztika
2018.08.10. Módosítva: 2018.08.12.

A felnőttkorban, társadalombiztosítás terhére igénybe vehető szűrővizsgálatok életkorhoz kötve, a teljes felnőtt lakosság számára ajánlott szűrések. Folytassuk a férfiak és nők számára is ajánlott listát!

Ezen szűrővizsgálatok "felajánlása" a háziorvos részéről kötelező, csupán a páciens számára ajánlottak, azaz eldöntheti, hogy él-e a lehetőséggel vagy sem.

Nőgyógyászati és emlővizsgálat

Az elsősorban a háziorvosra alapozott vizsgálatokon kívül nagyon fontos szerepük van a központilag szervezett, népegészségügyi célú, célzott szűrővizsgálatoknak. 25–65 év között, egyszeri negatív eredményű szűrővizsgálatot követően háromévente ajánlott a nőgyógyászati onkológiai méhnyakszűrés, mely citológiai vizsgálatot is magában foglal.

Ez bármely nőgyógyásznál elvégezhető, a vizsgálat elvégzését központi nyilvántartásba veszik, beutaló nem szükséges hozzá. 45–65 éves kor között kétévente ajánlott az emlő lágyrész-röntgen vizsgálata, azaz mammográfia elvégzése, az emlődaganatok korai felismerése céljából. Erre az érintett hölgyek központilag szervezetten meghívót kapnak, a megjelenésről a háziorvost is tájékoztatják, ő így hatékonyabban tud részt venni a meg nem jelentek motiválásában.

Fontos eljárnunk a szűrővizsgálatokra! Forrás: Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum

Vastagbél- és prosztataszűrés

Korábban e népegészségügyi célú, célirányos szűrővizsgálatok körébe tervezték bevonni a vastagbéldaganatok, illetve a prosztata daganatainak szűrését. Ez eddig nem történt meg, jelenleg hazai jogszabály nem rendelkezik róluk. Szakmai szempontból azonban javasolható elvégzésük a megfelelő életkori csoportokban.

A vastagbéldaganatok szűrésére alkalmazható a széklet rejtett vér vizsgálata, 50–70 éves kor között, kétévenkénti gyakorisággal. Ennek kivitelezésében a háziorvos tud segítséget nyújtani.

A prosztatadaganatok szűrésére a prosztata tapintásán és a PSA laboratóriumi meghatározásán alapuló kombinált vizsgálat javasolt 50 év feletti férfiak esetében évenkénti gyakorisággal, az európai ajánlás szerint. Ezt urológiai szakrendelésen lehetséges kivitelezni. Beutaló nem szükséges.

Önvizsgálat

Az eddigieken kívül szakmai érvek szólnak a fokozott kockázatúak (65 év feletti, szembetűnően fehér bőrűek, akiknek atípusos, vagy 50-nél több anyajegyük van stb.) évenkénti melanoma szűrővizsgálata mellett. Ez elvégezhető a háziorvosnál, illetve bőrgyógyászaton. Fontos kiegészítő (de nem szűrő) módszer fentiek vonatkozásában a páciensek önvizsgálata a melanoma korai felismerésében, illetve nőknél az emlők önvizsgálata. Ezekre vonatkozóan szintén a háziorvosi praxisban kapható megfelelő információ, illetve betegoktatás.

Nem árt tudni: ezek a kötelező szűrések 21 év felett! Kattintson!

Személyre szabott vizsgálatok

Természetesen egyéni(!) kockázati tényezőkön, családi halmozódáson, fokozott környezeti vagy munkahelyi káros hatásokon alapuló emelkedett kockázat miatt további kórállapotok szűrései is javasolhatók, illetve elvégzendők, melyekről a háziorvos, ill. foglalkozás-egészségügyi szakorvos, továbbá a Népegészségügyi Szakigazgatási Szervek illetékes munkatársai tudnak felvilágosítást adni.

Mindemellett meg kell jegyezni, hogy a ma gyakran népszerűsített, fizetős szűrővizsgálati csomagok, "menedzser-szűrések" körében több olyan vizsgálat is felajánlásra kerül a pácienseknek, melyek nem minősíthetők valódi szűrővizsgálatnak. Egy panaszmentes egyénen elvégzett pl. hasi UH- (ultrahang) vagy EKG-vizsgálatnak legfeljebb az aktuális állapot rögzítésében lehet szerepe, de nem minősül szűrőmódszernek. A sorozat első részét itt tekintheti meg! Kattintson!

Forrás: Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum